avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii - conflict de munca - sanctiuni ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii - conflict de munca - sanctiuni disciplinare

Buna ziua,

Lipsind o zi nemotivat de la munca ,am fost sanctionat de catre managerul direct cu avertisment scris,obligatia de a anunta orice intarziere cu 30 min inainte de inceperea programului, taierea unor beneficii si obligatia de a anunta in fiecare zi timp de o luna ora la care vin si plec :D .Pe aceasta din urma am contestat o la departamentul HR, neconsiderand ca este legal sa fiu obligat la asa ceva , tinand cont ca nici in Codul muncii ,nici in ROI ul firmei ,nici in contractul meu de munca nu scrie asa ceva, scrie doar ca angajatul este obligat sa ti respecte programul de munca...
Mai jos raspunsul celor de la HR:
Case Description:
-------------------------
Catalin to announce every day until 5th of November 2011 when he arrives at the office and when he leaves (through different means: mail, communicator, verbal announcement).

Answer:
------------
Dear Catalin,

This requirement is a consequence of your action from October 3 when you took a day off without announcing your supervisor. According to Romanian law employees must respect employer requirements, in this case you manager asked you to inform her when you arrive and when you leave the office. If the employee does not respect company requirements, the company can start the disciplinary procedure according to Romanian Law.


As you can see below the article from Labor Code: the employer has the right to set mandatory requirements for the employees as long as respects the local law.

ART. 40
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare fiecărui salariat, în condiţiile legii;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor;
d) să exercite controlul asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu;
e) să constate săvârşirea abaterilor disciplinare şi să aplice sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii, contractului colectiv de muncă aplicabil şi regulamentului intern;

Eu tot nu consider ca este legal sa ma oblige sa i anunt in fiecare zi cand plec si cand vin(consider ca e problema anjajatorului sa ma monitorizeze, dak intarzii nejustificat si nu anunt , ok, atunci sa ia masuri...)l sub amenintarea sanctiunilor..

Este legal sa ma oblige la asa ceva? Daca nu, vreo idee de reply la HR? :)
As dori sa aflu parerea unui specialist in dreptul muncii.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:50, 8 Octombrie 2011
Daca nu exista vreo prevedere in R.I. al angajatorului in acest sens , nu au cum sa va oblige la asa ceva ... art.39 alin.2 C.mun. , salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
c) obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern, in contractul colectiv de munca aplicabil, precum si in contractul individual de munca;
.....


Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat şi de a supune controlului inspecţiei muncii această evidenţă ori de câte ori este solicitat.
Multumesc pt. raspuns.
Exact citatul acela din Cod l am trimis HR-ului (Art. 119 : “Angajatorul are obligaţia de a ţine evidenţa orelor de munca... ), dar raspunsul lor a fost cel de sus... :) Precizez ca am citit Regulamentul intern si NU exista nici acolo vreo prevedere in acest sens.

Nu intentionez sa ma conformez la asa ceva.

Sunt binevenite sfaturi pt a le scrie un mail f concis bazat pe articole din lege :) ;iar daca nu vor intelege or sa ia vreo masura disciplinara , unde ar trebui sa ma adresez? o reclamatie la ITM?

Multumesc anticipat.
sesizati Camera de Munca a ITM-ului arondat firmei si mentionati/motivati cu "armele angajatorului",abuzul si constrangerea/persecutia la care sunteti obligat fara temei legal.
Sigur,se vor lua masuri daca se confirma/justifica /dovedeste vinovatia angajatorului
@ rodica_post
Nu exista asa ceva Camera de Munca a ITM-ului ... sesizarea se depune la registratura institutiei sau la inspectorul de servici din cadrul corpului de control al ITM-ului ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca in uk buiavasi buiavasi Buna seara ! Am primit o oferta de munca la un hotel din Londra si schita contractului de munca pe care o anexez in attach cu rugamintea de a ma lamuri daca ... (vezi toată discuția)
Legalitatea unui contract de munca din strãinatate mitzuunit mitzuunit Am primit un contract de munca pentru un post de Administrative Assistant de la o firma de recrutare din UK. am cont pe un site de recrutare de acolo si din ... (vezi toată discuția)