Am urmatoarea situatie:
-am incheiat un contract de leasing financiar in iul 2008, obiectul contractului: Autoturism
- in Iun 2011 s-a achitat penultima rata
- in Iul 2011 se face un Act Aditional la contractul de leasing prin care utilizatorul cedent(firma) cedeza toate drepturile si oblig. catre utizator cesionar- PERSOANA FIZICA(un asociat) si firma de leasing ii factureaza ultima rata pe care o si achita
Intrebare:
Din punct de vedere contabil aceasta cesiune constituie o livrare de bunuri, (trebuie sa se intocmeasc factura? cu valoare ratelor pe care la achitat firma) sau se scoate efectiv din gestiune?
Va multumesc:">
Intocmiti factura, bunul respectiv a fost inregistrat in contabilitate. Pentru a putea fi scazut din gestiune aveti nevoie de factura de vanzare a autoturismului. Pe care trebuie sa o si achite asociatul! :D
Asadar trebuie sa intocmesc facura pt. asociat cu totalul ratelor pe care le-a achitat firma? dar firma nu este inca in posesia bunului pt. ca nu s-a incheiat leasingul in momentul cedarii bunului.
multumesc
Pai normal ca nu s-au achitat toate ratele, din moment ce ati cesionat contractul. Svs. facturati ceea ce ati suportat ca rate, pana acum. Nici nu veti mai fi in posesia bunului. Proprietar, dupa achitarea tuturor ratelor va deveni asociatul, ca persoana fizica.
Dar este normaal ca persoana pe care s-a transferat leasingul sa plateasca ratele, in cazul nostru toate mai putin ultima avand in vedere ca autorismul este deja folosit 3 ani si nu mai are aceiasi valoare?.( valoarea reala este mai mica):O
MULTUMESC
Ii facturati la o valoare mai mica, tineti cont si de amortizare. Nu trebuie sa facturati la valoarea de achizitie a autoturismului, ci de valoarea de piata la acest moment, a acestuia.
Alte discuții în legătură
Leasing auto
alina240
Buna ziua,
In calitate PJ am achizitionat un autoturism in leasing. Inca nu a expirat perioada contractuala si mai am cateva rate de platit. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Leasing operational
ioanaep
Buna ziua,
In cazul in care s-a cumparat o masina prin leasing operational care este valoarea care se va amortiza in contabilitatea cumparatorului? In ... (vezi toată discuția)