avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Scoaterea, din greseala,a unei sume mai mari decat cea ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Scoaterea, din greseala,a unei sume mai mari decat cea cu care a fost imprumutata firma

In 2009 am renovat spatiul in care este punctul de lucru si am imprumutat firma la care sant administrator cu o suma de bani .Lunar am retras din firma o parte din bani.Contabila mea stia acest lucru si facea actele necesare.La un moment dat suma cu care imprumutasem firma a fost restituita ,dar eu nefacand un calcul am continuat sa retrag bani.Contabila nu m-a anuntat ca suma s-a restituit si mi-a facut acte ca si cum mi-ar fi dat firma mie acum niste bani. Firma este in lichidare !
Ce pot pati daca nu pot restitui banii luati in plus ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:59, 9 Octombrie 2011
Buna seara,

Nu pot afirma acum ca doamna contabila nu are nicio vina. In momentul in care a constatat ca soldul contului in care erau evidentiati banii imprumutati de Dvs. firmei a devenit debitor, era obligatia dansei de a va aduce la cunostinta acest fapt.
Dar si Dvs., stiind ca ati imprumutat firma chiar nu ati mai intrebat cati bani mai aveti de ridicat in contul acelui imprumut?
Banuiesc ca este vorba de o suma mare de bani, daca afirmati ca nu ii puteti restitui.

Distincţia faţă de urmărirea silită contra asociaţilor răspunzători nelimitat

Conform art. 138 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul-sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de supraveghere din cadrul societăţii sau de conducere, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una din următoarele fapte:

a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice în folosul propriu sau în cel al unei alte persoane;

b) au făcut acte de comerţ în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;

c) au dispus, în interes personal, continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăţi;

d) au ţinut o contabilitate fictivă, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ţinut contabilitatea în conformitate cu legea;

e) au deturant sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit n mod fictiv pasivul acesteia;

f) au folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în scopul întârzierii încetării de plăţi;

g) în luna precedentă încetării plăţilor, au plătit sau au dispus să se plătească cu preferinţă unui creditor, în dauna celorlalţi creditori.

Aplicarea dispoziţiilor citate se poate reduce la formula obligării conducătorilor să suporte din propriile resurse o parte a pasivului debitorului.

Această instituţie se distinge astfel de extinderea executării silite contra patrimoniului asociaţilor răspunzători nelimitat în temeiul art. 126, din Legea nr. 85/2006 şi art. 252¹ din Legea nr. 31/1990 privind confuziunea patrimoniilor, prin aceea că în situaţia reglementată la art. 126 se trece direct la urmărirea silită a patrimoniului asociaţilor fără a se mai parcurge o fază contradictorie finalizată prin obligarea la plată. Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 126 nu este reglementată nici o procedură jurisdicţională şi nici o cale de atac, afară de contestaţia la judecătorul sindic. Dimpotrivă, în cazul reglementat de art. 138, se iniţiază o procedură distinctă, contradictorie, care are ca scop constatarea săvârşirii faptelor enumerate în art. 138 alin (1), şi drept consecinţă obligarea acestor persoane la suportarea pasivului debitorului din orice resurse personale.


[ link extern ]
Multumesc mult pentru raspuns !
Precizez ca e vorba de un S.R.L.cu profit care a fost dizolvat la cererea O.C.al Registrului Comertului pentru nedepunerea bilantului pe 2008. E greu de explicat cum de nu am primit nici o citatie de la tribunal ci numai notificarea de la executor ca trebuie sa predau stampila si actele firmei .As dori sa-mi spune-ti daca se poate intampla sa-mi scoata casa la licitatie pentru suma depasita (17000 lei ).
Va multumesc anticipat.
Nu cred ca o sa intampinati asemenea probleme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala Mihaela Hornea Mihaela Hornea Societatea M dizolvata la data de 13.10.2008 prin sentinta tribunalului, a fost amendata la data de 12.11.2009 pentru depunerea cu intarziere a bilantului ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume imprumutate unei societati de catre asociati valersucala valersucala Sunt asociat intr-o societate comerciala cu fosta sotie 50%-50%. In timpul casatoriei ambii am imprumutat firma cu diverse sume de bani inegal. In momentul ... (vezi toată discuția)
Asociati creditori. dizolvare firma dannad001 dannad001 Impreuna cu sotia, am un SRL. Ambii suntem asociati, administratori si salariati (sotia-director societate, eu-contabil/economist). Firma este ... (vezi toată discuția)