avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesibilul ?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesibilul ?!

Buna ziua , daca a trecut termenul de 6 luni de la decesul autorului ,mai poate X moetenitor , care nu a deschis succesiunea pentru el si in numele lui , sa pretinda drept de mostenire sau a piedut acest drept de acceptare a mostenirii ,devenind strain de mostenire ?
Cel mai recent răspuns: ContSters118550 , utilizator 21:02, 27 Octombrie 2011
intrebarea pusa de dvs. este la modul geenral. pentru a putea primi un raspuns cert ar trebui sa detaliati . de exemplu, intereseaza daca mostenitorul a platit impozite si alte taxe pentru eventualul imobil ce intra in masa succesorala, daca a folosit sau nu bunurile din masa succesorala, etc.
Devine straina de succesiune daca mai exista alti mostenitori care ii contesta aceasta calitate si solicita in instanta constatarea faptului ca este straina de succesiune. Pana atunci este succesibil.

Noul Cod Civil stabileste un termen de 1 an pentru acceptarea mosteniri. Acest termen se aplica mostenirilor lasate de cei care au murit dupa 1 octombrie.
Va multumesc , am intrebat cu scop de clarificare a pierderi dreptului de succesiune ,dupa 6 luni , si ,ca urmare nu mai poate invoca pretentia de mostenitor , indiferent ca a platit impozite,taxe , sau folosit bunul ce l'ar pretinde. Prescriptia fiind definitiva si neinterpretativa sau atacabila.
chiar nu se poate da un raspuns la clarificarea tntrebarii ? , sau ... va rog ESTE SAU NU SUCCESIBIL mostenitorul care nu a deschis succesiunea ?? , adica, pierde dreptul de a mai pretinde drept de mostenire ??!! multumesc anticipat
Felul in care intrebati devine agresiv. Calmati-va.
Succesiunile se deschid prin moarte. Deci, in afara de mort, nimeni nu mai deschide nimic, eventual poarta. Va referiti probabil la exercitarea dreptului de optiune succesorala - mai precis acceptarea in termen.
Mai poate culege un mostenitor neacceptant? aceasta o fi intrebarea...
Fara mai multe detalii, putem spune ca da si nu. Depinde, exista si acceptare tacita. Sau toti mostenitorii se inteleg amiabil si apeleaza la notar, chiar dupa expirarea termenului...si altele.

Alte discuții în legătură

Termenul legal pentru a deschide succesiunea dupa parinti. enemaria15 enemaria15 Buna ziua, As vrea sa va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare : dupa decesul parintilor care este termenul legal in care se poate face ... (vezi toată discuția)
Succesiune galileo43 galileo43 Parintii mei erau proprietarii unui apartament,in acte era trecut tatal meu ca proprietar.Primul a decedat tatal meu,mentionez ca mai am un frate. Eu sant de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire caranbeu caranbeu Buna ziua Va rog sa ma ajutati cu cateva raspunsuri. In cazul in care nu este dezbatuta mostenirea, si unul dintre frati sau nepoti, fara acordul ... (vezi toată discuția)