Pentru constiuirea unui Comitet de securitate si sanatate in munca, Art. 58. din HG nr. 1425/2006, prevede: alin. (1) Comitetul de securitate şi sănătate in muncă este constituit din reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice in domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, pe de o parte, şi angajator sau reprezentantul său legal şi/sau reprezentanţii săi in număr egal cu cel al reprezentanţilor lucrătorilor şi medicul de medicina muncii, pe de altă parte.
alin. (2) Lucrătorul desemnat sau reprezentantul serviciului intern de prevenire şi protecţie este secretarul comitetului de securitate şi sănătate in muncă.
Intrebarea este:
a) reprezentantii angajatorului tb. sa fie in numar egal cu reprezentantii lucratorilor, sau
b) angajatorul+reprezentantii sai+medicul de medicina muncii trebuie sa fie in numar egal cu cel al reprezentantilor lucratorilor?
Din articol rezulta ca, daca am 4 reprezentanti ai lucratorilor, pe de o parte, de cealalta parte trebuie sa am angajatorul+ 4 reprezentanti ai angajatorului + medicul de medicina muncii (adica 6 persoane). In aceasta situatie, nu mai exista paritate
Gresesc?
In opinia mea, desi articolul este intr-adevar prost redactat - dar noi trebuie sa fim logici si sa ne gandim ca un astfel de organism nu poate lucra cu un numar par de membri - numarul reprezentantilor lucratorilor = numarul reprezentantilor angajatorului (si acesta intra in acest numar, daca e cazul), imparitatea fiind determinata de prezenta medicului de medicina muncii.
Daca imi permiteti sa vad dau o sugestie de CSSM cum este la noi la firma:
presedinte: dir.gen.
membri : 4 membri diferiti, cate 1 de la fiecare comp. de productie + doctorul de unitate cu competente de medicina muncii
secretar - insp.de protectia muncii
Cei de la auditul OHSAS 18001 au spus ca intre membri trebuie sa fie si lucratori, nu numai sefi de comp.
Potrivit textului de lege citat comitetul de securitate şi sănătate în muncă este constituit din reprezentanţii lucrătorilor cu răspunderi specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, pe de o parte, şi angajator sau reprezentantul său legal şi/sau reprezentanţii săi în număr egal cu cel al reprezentanţilor lucrătorilor şi medicul de medicina muncii, pe de altă parte.
In componenta sa intra:
- reprezentantii lucratorilor cu raspunderi in domeniul s.s.m
- reprezentantii angajatorului
- reprezentantii salariatilor
- medicul de medicina muncii.
Numarul reprezentantilor salariatilor si cel al reprezentantilor angajatorului trebuie sa fie egal.
Multumesc pentru raspuns.
Totusi, daca luam in calcul si ART. 29 din HG 355/2007, unde se precazeaza ca " Pentru promovarea măsurilor privind adaptarea la muncă a lucrătorilor şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de mediu, medicii de medicina muncii desfăşoară activitate de consiliere privind sănătatea şi igiena ocupaţională a lucrătorului şi a reprezentanţilor acestora din întreprindere şi din comitetul de sănătate şi securitate în muncă, după caz..." inseamna ca medicul de medicina muncii nu are drept de vot, ci doar consiliaza.....
Iar secretarul Comitetului nu are drept de vot...
ps: cu cat intru mai in amanunt, cu atat mai multe semne de intrebare am....:O
Asa e la inceput.
Dar va asigur ca dupa un control- doua, veti fi mai sigur pe situatie.
Meseria nu se invata din carti, ci plicand teoria in practica... asta e mai greu.
Alte discuții în legătură
Componenta cssm
RaduC82
Buna ziua!
As dori, daca este posibil o lamurire privind componenta CSSM: paritatea angajat/angajator se refera numai la membrii CSSM sau include si ... (vezi toată discuția)