avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Proiect legislativ: desfiintarea CNAS si crearea a 10 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Proiect legislativ: desfiintarea CNAS si crearea a 10 case de sanatate PRIVATE.

Preşedinţia a propus desfiinţarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi împărţirea bugetului de 4 miliarde de euro între zece case private care să spulbere astfel monopolul statului.

Altfel spus fiecare dintre cetăţenii României îşi va alege o Casă, căreia îi va vira cele peste 10 procente reţinute din salariu pentru sănătate, iar Casa îi va deconta omului cheltuielile de sănătate atunci când va avea nevoie. Sistemul seamănă puţin cu cel de la pensiile private, atâta doar că el poate fi liberalizat complet, dintr-o dată, nu treptat aşa cum s-a încercat la pensii. Dar poate fi liberalizat complet sistemul?

Ce vor spune spitalele si medicii? Daca nu ai pacienti nu ai bani deci o gramada de spitale se vor desfiinta sau vor trebui privatizate căci altfel se vor închide.

Frumos este că actualul consilier prezidenţial care a făcut această propunere de reformă radicală este un fost şef al Ca¬sei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Omul a spus că această instituţie sparge ineficient 4 miliarde de euro pe an, că în ultimii zece ani banii sistemul public de sănătate au crescut de zece ori şi… degeaba. De ce nu a putut chiar el să schimbe ceva atâta timp cât a fost şef la CNAS nu a mai spus, dar sumele sunt într-adevăr impresionante. Pe lângă cele 4 miliarde de euro, mai cheltuie şi ministerul sănătăţii un miliard, o altă jumătate de miliard este cheltuită de cetăţeni pe spitalele şi clinicile private, iar şpăgile anuale pe care românii le strecoară prin buzunarele halatelor albe sunt estimate la cel puţin 300 de milioane de euro.

Cum comentati?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:36, 9 Octombrie 2011
Buna seara,

Daca prin alegerea de catre noi a unei case de asigurari de sanatate private ni se ofera si conditii de decontare a cheltuielilor in cazul imbolnavirii, sunt de acord sa-mi schimb casa de sanatate. Nu stiu insa daca va putea fi liberalizat tot sistemul sanitar. Poate in timp, da. Dar cat sa mai asteptam? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa-i parcurga, in conditiile in care la acest moment sistemul sanitar este la pamant? Daca ne imbolnavim si ajungem sa ne internam intr-un spital judetean trebuie sa aducem de acasa medicamente, seringi, vata si spirt. Si atunci ma intreb pentru ce cotizez eu de atatia ani ? Si ca mine, toti aceia care sunt salariati sau mai nou si beneficiari ai unei pensii care depaseste o anumita valoare.Care ne sunt avantajele?
Nu spun ca nu as fi multumita la ora actuala de CASAOPSNAJ a carei asigurata sunt. Climatul si conditiile din policlinicile care apartin de aceasta casa de sanatate sunt superioare fata de alte policlinici din sistemul sanitar. Inca se deconteaza retete de catre farmaciile care apartin acestor policlinici, iar laboratoarele si tehnica medicala sunt de ultima generatie.
In proiectul aflat acum la Camera Deputatilor se spune ca asiguratul este obligat in continuare sa plateasca asigurare (angajatorul transmite suma de bani ca in cazul pensiilor private) si isi poate alege asiguratorul.

Daca ar fi aplicata imediat ar insemna o criza financiara si de organizare a sistemului mult mai acuta ca cea de acum. Nici nu vreau sa ma gandesc cat ar dura pana ar fi asigurata intreaga tara si avem MAREA problema ca 10.000.000 de cetateni sunt asigurati din oficiu, in cazul acestora ce s-ar intampla. In privinta pensionarilor am inteles ca statul va plati anumite „prime de risc” pe langa contributiile pensionarului dupa modelul olandez.

Un interviu despre modelul olandez. [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Puteti posta un link pentru a vizualiza si noi acest proiect?

Citind ceea ce ati postat ulterior, am tras concluzia ca si olandezii au avut o trecere progresiva la sistemul de sanatate privat.
Persoanele ce câştigau sub 32.000 euro pe an (aproximativ 2/3 din întreaga populaţie) erau obligate să aleagă o asigurare publică de sănătate, iar cei care câştigau peste această sumă puteau opta pentru o asigurare privată.

Zambesc gandindu-ma ca la un plafon de peste 32000 euro pe an, nu stiu cat la suta din populatia Romaniei ar reusi sa isi faca o asigurare de sanatate privata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Plafonul era stabilit avand in vedere nivelul de trai din Olanda. In acest moment am inteles ca nu mai exista un sistem public de sanatate.
Din pacate nu am gasit proiectul ci doar informatii pe site-urile de stiri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Ce putem face? Dana Oancea Dana Oancea O să încep prin a spune că ştiu că ceea ce urmează nu este o noutate pentru niciunul dintre voi. Că toţi ştim care este situaţia din sistemul ... (vezi toată discuția)
Instiintare csa referitor asigurari de sanatate - atentie au aparut primii brokeri falsi !!! Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team COMUNICAT DE PRESÃ - CSA Firmele care promit câstiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate actionează în afara legii Comisia de ... (vezi toată discuția)
Cum apare deficitul din sistemul asigurarilor sociale si de pensii publice. POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE Pensionarii pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare reprezinta 40 % din totalul benficiarilor din bugetul asigurarilor sociale. Cei asimilati ... (vezi toată discuția)