Femeie nascuta in 1953 aproximativ 27-28 ani cotizatie la stat (inclus si cei 4 ani de facultate) va fi pensionata pe caz de boala grad 3 cu drept de munca 4 ore pe zi.
Va rog sa imi dati si mie o informatie cam cat ar putea sa iasa cu pesia minima sau o formula de calcul ?
Daca nu gresesc medicul a incadrat-o la gradul 3 cu 4 ore de munca .... de pensionat sigur va fi pensionata deoarece are diabet iar in luna februarie a facut o semi pareza ... din februarie pina acum a stat numai in concedii medicale reale (nu pe spaga) si adunat vreo 2 luni numai in spital.
Ce ma intereseaza mai exact ar fii 3 aspecte ...
1. daca contesta decizia de pensionare grad 3 cu drept de munca 4 ore...ar avea sanse sa o incadreze la gradul 3 fara drept de munca ?
2. exista diferenta de pensie (in bani) intre grad 3 cu drept de munca 4 ore si grad 3 fara drept de munca ?
3. unitatea in care lucreaza (posta romana) ar avea obligatia sa o reprimeasca in campul muncii in noile conditii de pensionat pe caz de boala cu 4 ore de munca?
1. Numai incadrare in gr. I si II este fara drept de munca.
2. Cred ca exista atata timp cat are posibilitatea sa-si completeze venitul lucrand 4 ore.
3. Nu are aceasta obligatie decat daca este prevazuta sub forma de clauza in CCM aplicabil sau Regulament intern.
Incadrarea mi se pare cam deplasata grad 3 cu 4 ore de munca deoarece ea abia mai se poate deplasa ....
Se poate pensiona apoi dupa un an daca intra la comisie din nou sa ceara o noua incadrare a gradului de pensionare ...sau cum va fii incadrata acum ....asa va ramane pina la pensionarea la limita de varsta ?
Ma gandesc la asta deoarece daca contesta decizia acum ...nu va mai avea nici un venit deoarece concediu medical nu mai are dreptul . iar pina la solutionarea contestatie pot dura citeva luni bune cred. Sau se rezolva contestatiile mai repede ?
Se face revizuire la perioadele stabilite de comisia de expertiza medicala (6 luni sau un an) si poate sa-i schimbe incadrarea daca se constata agravarea invaliditatii.
Pe timpul rezolvarii contestatiei pensia nu se suspenda.