avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenda ITM pt persoana fizica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenda ITM pt persoana fizica

Buna ziua

In urma cu cativa ani am avut o firma de constructii care in 2010 a fost dizolvata prin hotarare judecatoreasca la cererea Reg. Comertului.
La acea firma am avut un angajat care acum 2 saptamani a fost prins, impreuna cu 2 prieteni de-ai sai, de inspectorii ITM pe schela la o lucrare de termoizolatie a unui apartament. El a spus inspectorilor ca lucreaza la firma mea si am fost chemat la ITM sa le arat actele de angajare. Le-am explicat ca nu am ce arata deoarece firma nu mai exista.... drept urmare am primit acasa un proces verbal prin care sunt amendat eu, ca persoana fizica cu 30.000RON.

Pot face asa ceva inspectorii ITM? Unde ar trebui sa fac contestatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 17:55, 9 Octombrie 2011
Amenda nu se poate da decat pe societate si nu pe administrator sau asociat ...dvs trebuie sa contestati in instanta acel proces-verbal de sanctionare si sa dovediti ca firma nu mai exista si ca nu aveti salariati pe aceasta firma...
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Octombrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns...

As mai avea o intrebare...

Chiar daca amenda ar fi data pe firma, vi se pare corect? Adica... daca pe mine ma prinde pe o schela si spun ca lucrez la X srl, de ce ar trebui sa primeasca firma X amenda doar pe baza a ceea ce spun eu?

Multumesc
Nu numai pe baza acelei declaratii va amendat , inspectorii ITM au posibilitatea de a verifica si controla in registrul electronic de evidenta al salariatilor depus de catre angajatori la ITM ... in baza de date a ITM-ului exista posibilitatea ca firma dvs sa apara activa, in conditiile in care dvs nu s-a depus vreo adresa prin care le-ati comunicat incetarea activitatii societatii.
Conform noilor modificari ale Codului Muncii se poate amenda si persoana fizica, nu PFA, ci simpla persoana fizica. Conf. art. 10 CM angajatorul este persoana fizica sau jurica, nefiind mentionat expres PFA (pers fizica autorizata). Conform art. 16 CM obligatia incheierii in forma scrisa revine angajatorului.
Aici trebuie sa sesizati diferenta intre vechiul si noul cod. Inainte de Lg. 40/2011, conf art. 16 CM obligatia incheierii in forma scrisa a CIM ii revenea doar angajatorului persoana juridica, PFA si AF. Acum in art. 16 CM este mentionat doar "angajator"B-)

Alte discuții în legătură

Inspectori itm corupti strazi1 strazi1 Buna ziua, Sunt angajat al unei societati cu NUME as zice urias in Iasi, lucrez de 6 luni cu acestia, salariul e destul de ok, insa angajatorul refuza sa ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea contractului de munca Itolime Itolime Sunt angajata la o firma din Constanta din data de 11.03.2009 deci astazi am implinit trei luni. In momentul angajarii seful meu mi-a spus ca: imi va face ... (vezi toată discuția)
Angajat fara contract de munca emmiv2008 emmiv2008 Ce se intampla daca am avut un angajat, fara carte de munca,timp de o luna jumatate, dupa care am renuntat la serviciile lui? in perioada asta eu l-am platit, ... (vezi toată discuția)