avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... diferente salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

diferente salariale

Buna seara tututor, am o mica nelamurire si nu reusesc sa ii dau de cap. In ce baza o societate comerciala poate sa isi plateasca personalul angajat cu o indemnizatie semnificativ diferita in conditiile in care atat salariatul nr 1 cat si salariatul nr 2 indeplinesc aceleasi atributiim contractul de munca e identic, singura diferenta dintre ei e ca salariatul nr 1 is desfasoara activitatea la sediul din bucuresti iar salariatul nr.2 intr-un oras important din provincie. Ce poate sta la baza acestei decizii si ce masuri ar putea lua salariatul nr 2 ca sa beneficieze de acelasi salariu? Poate fi obligat angajatorul sa acorde tuturor celor care desfasoara aceasi activitate ca si cei din bucuresti, dar in provincie, locul unde isi desfasoara activitatea fiind singura diferenta existenta dintre ei? Ca sa ma intelegeti mai bine este vorba de un call center - atat angajatul din Bucuresti cat si cel din provincie raspund solicitarilor abonatilor.
Ma intereseaza in special ce ar putea solicitat angajatul din provincie angajatorului pentru a fi platit cu acelasi salariu ca si cel din Bucuresti. Precizez ca fiind vorba de o unitate privata nici nu se pune problema infiintariin unui sindicat care sa le apere interesele.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 08:46, 14 Septembrie 2008
Daca nu e vorba de diferenta de pregatire, vechime ar fi vorba de o discrimare.
Ar putea cere angajatorului alinierea salariilor, justificata prin acelasi nivel de competenta.
Nu exista nici o diferenta de acest gen: pregatirem vechime, etc, problema e si cum faci dovada acestor diferente salariale pentru ca salariatii cunosc aceste diferente de la colegii lor dar nu au un document scris privind existenta acestor diferente salariale. poate salariatul sa oblige unitatea ssa faca dovada existentei sau a inexistentei acestor diferente?
Nu sunt consultant, dar din experienta mea va pot spune ca nu poti obliga angajatorul sa iti mareasca salariul.
Nu s-ar putea cere o renegociere?
Adica sa adoptati o metoda concilianta cu patronul?
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
Puteti incerca o negociere cu angajatorul dvs. In principiu, salariatul nu poate obliga pe angajator sa-i mareasca salariul.
1. Daca firma are minim 21 de salariati este obligata sa negocieze Contractul colectv de munca. Acesta poate fi negociat cu patronii de catre sindicat sau, daca nu exista sindicat infiintat la nivelul firmei, de catre reprezentantii salariatilor.
2. Salariul este confidential si el se negociaza direct intre angajat si angajator. Daca angajatul este nemultumit poate negocia un alt salariu.
3. S-ar putea ca diferentele de salariu sa fie justificate si prin experienta, vechime, studii etc.

Alte discuții în legătură

Discriminare salariala magda16 magda16 Este corect ca 2 angajati cu aceeasi vechime in munca, aceeasi munca prestata, aceeasi functie, aceeasi specializare si grad profesional sa aiba un salariu de ... (vezi toată discuția)
Salariul minim diferentiat pentru persoanele cu studii superioare George Hututui George Hututui Conform acestei ordonante despre salariul minim diferentiat pentru persoanele cu studii superioare, angajatorul nu are voie sa-i plateasca pe cei care au un ... (vezi toată discuția)
Plati compensatorii la concediere sabinna sabinna CCM al unei societati, prevede acordarea unui nr. de salarii compensatorii la concedierea salariatilor din motive ce nu tin de persoana sa: art. 65 si 66 Codul ... (vezi toată discuția)