avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

candidati la concursul de admitere INM 2009 Uniti-va!!!

cred ca acest mijloc de comunicare ne-ar fi de un real folos tuturor care se gandesc sa participe la concursul de admitere INM 2009 si de aceea mi-ar face mare placere sa schimbam sfaturi,opinii,informatii,ganduri...orice idee intre noi,as cum vad ca au facut-o si cei care au participat la concursul din anul acesta...
Sunteti de acord cu mine?
Eu cel putin astept un sfat,o impresie si de la cei care se pregatesc pentru viitorul concurs dar mai ales de la cei care au trecut deja prin asta indiferent daca au reusit sau nu.M-ar ajuta foarte mult sa imi fac o idee ce se intampla in momentul examenului,si dupa reusita sau nereusita:((...
M-am hotarat sa particip si eu anul urmator,recunosc nu cu cele mai mari sperante,caci sunt in anul 4 de facultate si din cate am auzit,prea putini sunt aceia care reusesc din prima intr-ucat e nevoie de o pregatire foarte buna care necesita timp...Am inteles ca e de preferat sa se studieze din anumiti autori pentru reusita,asta tot de pe forum...Sunt multe de discutat si de aflat de aceea m-as bucura sa ne unim toti si sa comunicam intre noi..
Ultima modificare: Vineri, 12 Septembrie 2008
bdm_jus, utilizator
ICCJ, prin decizia nr. XX/ 2005, pronuntatain solutionarea unui recurs in interesul legii, a considerat ca cererea privind obligarea debitorului la plata de daune cominatorii este admisibila si in conditiile reglementarii obligarii debitorului la plata amenzii civile conform art. 580 indice 3 C.proc. civ. Totusi, acest art. a fost modificat prin Legea nr. 459/2006, , introducandu-se si alineatul 5 care prevede capentru neexecutarea obligatiilor de a face nu se pot acorda daune cominatorii. Aceasta precizare vine sa evidentieze intentia legiuitorului ca oprindu-se la sistemul amenzii civile in folosul statului pentru fiecare zi de intarzaiere, a inteles sa excluda obligarea debitorului la plata de daune cominatorii. Intervenind mentionata modificare a art. 580 indice 3, pentru ca legea nu permite o altfel de interpretare, decizia ICCJ nr. XX/ 2005 ramane fara aplicare
Daunele cominatorii se percep in momentul cand debitorul intarzie sa isi execute obligatia,ele au rolul de al forta pe acesta de a-si executa obligatia.Acestea sunt percepute in baza unei hotarari judecatoresti in cadrul obligatiilor de "a face" si de "a nu face" care implica un fapt personal al debitorului. Acestea sunt obligatoriu returnate debitorului dupa ce acesta executa in natura obligatia sau retinute in contul daunelor moratorii sau compensatorii daca acestea pot fi cerute, proprtional cu prejudiciul.
A nu fi confundate cu daunele moratorii pentru ca daunele cominatorii nu se acorda pentru repararea unui prejudiciu ci pentru a forta debitorul la executare in obligatiile unde executarea silita in natura nu este posibila.
Salutare tutoror , ma alatur si eu disctutiilor de pe forum .Sunt student primul an .Considerand ca timpul nu trebuie pierdut ,am inceput de pe acum pregatirile pentru examen, limitandu-ma doar Dr civil partea generala .

Am o nelamurire :
Calitatea de avand-cauza o are numai dobanditorul unui drept printr-un act :
a) translativ
b) constitutuiv
c) translativ sau constitutiv

Raspuns c (Mihalela Ciobanu) . In categoria actelor translative de drepturi includem cele 3 tipuri de succesori .Actele constitutive de drepturi sunt reprezentate de catre creditorii chirografari?
In categoria avanzilor-cauza intra atat succesorii in drepturi ai autorului lor (cele trei categorii),cat si creditorii chirografari.
Toti acestia au aceasta calitate datorita raporturilor sau legaturii juridice in care se afla cu autorul lor, in cazul succesorilor,respectiv cu debitorul lor, in cazul creditorilor chirografari. In momentul in care autorul,respectiv debitorul incheie un act juridic cu o alta persoana, aceasta actiune profita sau din contra prejudiciaza si pe avanzii-cauza, care pot fi succesori (li se diminueaza sau creste patrimniul succesoral) sau pot fi creditori (li se diminueaza sau mareste activul patrimonial asupra caruia au un drept de gaj general).
Deci indiferent de actul pe care il incheie autorul acestea se repercuteaza si asupra avanzilor-cauza
E bine ca vrei sa te apuci serios de acum ca este mult de invatat insa problema e ca instituutiie dreptului se leaga intre ele si nu le poti intelege foarte bine pana nu le parcurgi pe toate adica si drepturi reale,contracte, succesiuni si nu mai vorbesc de obligatii care sunt esentiale dar si cele mai grele,parerea mea
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
daniel26, utilizator
Salutare, ce faceti ? au inceput emotiile ? la mine da ........ :">
G1 Persoana obligata sa pastreze secretul profesional :
a) nu poate fi asultata ca martor ;
b) poate fi ascultata ca martor in toate cauzele si cu privire la orice fapte ;
c)poate fi ascultata ca martor cu privire la faptele si imprejurarile de care a luat cunostinta in exercitarea profesiei , numai cu incuvintarea persoanei / organizatiei fata de care este obligata sa pastreze secretul , sau cand infractiunea este contra statului sau contra pacii si omenirii ;

G2 Reprezentarea judiciara a inculpatului este obligatorie :
a) in cazul in care acesta este arestat si nu poate fi adus la efectuarea unor acte de catre o alta instanta , investita prin comisie rogatorie ;
b) in fata instantei de judecata cand aceasta solutionesza plangerea impotriva ordonantei de arestare dispusa de procuror iar inculpatul nu poate fi adus ;
c) in procedura prelungirii preventive de catre instanta cand inculpatul nu este adus ;

G3 Partea vatamata
A) poate fireprezentata in orice cauza penala indiferent de infractiunea ce face obiectul cauzei respective ;
b) nu poate fi reprzentata in orice cauza penala ;
c) nu poate fi reprezentanta in cazul infractiunilor pentru care este necesara plangerea prealabila adresata instantelor de judecata ;

Alte discuții în legătură

Admitere inm nela.strugariu nela.strugariu este cineva dispus sa discutam pe forum azi? ceva noutati despre admiterea in INM?:-/ (vezi toată discuția)
Admitere magistratura 2008 Florin Dieac Florin Dieac am auzit din surse neoficiale ca examenul de admitere de anul acesta -2008, proba grila eliminatorie ar fi pe 14 august 2008.Poate sa-mi mai confirme ... (vezi toată discuția)
Dilema mare - admitere inm 2012 ContSters193424 ContSters193424 sunt studenta in anul 3 la fac de drept si doresc sa intru la inm in 2012; problema majora este ca nu stiu de unde sa incep, cu ce materiale, ce autori; ... (vezi toată discuția)