Andrew Adam, gandeste-te ca fortele de represiune de genul justitie, politie, functionarii de la impozite si taxe si alti oameni care prin simplul fapt ca sunt pusi acolo, streseaza lumea, intotdeauna vor fi considerati niste japite, vor fi urati pentru ca ii iau cetateanului care a calcat stramb banul din buzunar sau libertatea , deci vor fi urati intotdeauna, nu te astepta sa fie justitia iubita, in conditiile in care esti amendat penal sau trimis la inchisoare cand incalci legea. Exista erori in orice domeniu, la fel si "uscaturi", oameni care isi incalca principiile, care nu dau 2 lei pe moralitate si care in virtutea unor anturaje dubioase, actioneaza strict pentru interesele lor sau a unor interlopi care le ofera anumite foloase.
Dar daca tu te stii un tip integru, pentru a schimba ceva, poti sa incerci sa intri in sistemul justitiei prin fortele proprii, sa nu te compromiti in fata nimanui, sa iti protejezi demnitatea si sa fii impartial, vertical si corect cu toata lumea, sa nu pleci capul sau sa intinzi mana la niste spagi. Stiu ca a imparti dreptate e o piatra grea de carat, exista intotdeauna in sufletul unui om cu bun simt o urma de indoiala, daca a decis sau nu corect, dar daca vrei sa se schimbe ceva, poti incepe prin a nu mai fi moralist, a pune mana pe carte, a lua examenul, a deveni un judecator sau un procuror corect si a da ce ai mai bun in tine pentru ca aceia care-si merita pedeapsa sa si-o primeasca iar cine nu a gresit, sa nu traga ponoasele pentru altii.
E cel mai bun si corect lucru pe care il poti face.
Si un ultim sfat: nu te mai uita la Mircea Badea! Nu e nici pe departe impartial, asa cum se da, are niste idei fixe pe care de vreo 3-4 ani, le repeta, denigreaza in mod constant niste institutii ale statului care oricum nu sunt iubite sau apreciate si nu vor fi vreodata.
Trebuie sa ne gandim ca tot omul este problema, omul care cand nu respecta legea si urmeaza sa fie sanctionat, incepe sa dea telefoane sau spagi in stanga si in dreapta, in loc sa isi accepte bine-meritata pedeapsa. Iar daca tu, ca magistrat, politist, jandarm, functionar la taxe si impozite etc. nu accepti banul lui si ii arati: uite, prietene, ai cauzat institiei prejudiciul asta, te asteapa inchisoarea ca eu nu iti iau banul - se apuca sa sune pe seful tau, pe seful sefului tau si asa mai departe, pana obtine ce vrea el prin santaje si magarii, si iese apoi in fata presei si se plange ca domnule, justitia, politia, medicii etc sunt corupti!
Dar oare ii baga cineva mana in buzunar sa dea daca nu vrea sa dea? Eu nu cred. Pacat ca exista oameni slabi care "pun botul" la spagi, diverse foloase sau la trafic de influenta.
~ final discuție ~