avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1162 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

parintii decedati de peste 20 ani . din partea tatalui nu am facut succesiune si cred ca nu sunt pretentii. din partea mamei nu s a facut succesiune dar sunt pretentii.
obiect succesoral , un imobil construit de ambii parinti pe teren proprietatea mamei si 2 parcele arabil tot proprietate din partea mamei. mostenitori din partea mamei eu X si sora mea Y decedata care are 2 copii in viata cu pretentii la mostenire . din partea tatalui un singur mostenitor , eu X.
Intrebarea este , mai pot ridica pretentii succesorale copii surorii mele la peste 20 de ani de la decesul mamei noastre? dar sotia mea care a divortat poate avea drept de mostenire ori drept la partajare30 ani de casatorie , bineinteles din bunurile ramase de la tatal si mama mea ? si exixta o reglementare juridica ca , dupa 20 si de ani sa raman cu drept de mostenire in detrimentul celorlalti, sotia are drept intr un partaj dupa divort ?

daca am explicat destul de bine , va multumesc,
Cel mai recent răspuns: jon58 , utilizator 17:17, 10 Octombrie 2011
Sotia are drept la partaj dar numai pentru bunurile facute impreuna nu pentru cele mostenite de dv. Cit priveste pe descendetii surorii dv. ei vin prin reprezentarea mamei lor la mostenirea mamei,. insa puteti sa invocati neacceptarea succesiunii de acestia nici expres si nci tacit
jon58 a scris:

parintii decedati de peste 20 ani .

sora mea Y decedata care are 2 copii in viata cu pretentii la mostenire .


Care este ordinea deceselor?

Putem vorbi despre venirea prin reprezentare a copiilor surorii dvs. la mostenirea bunicii lor (mama dvs.) daca mama copiilor (sora dvs) ar fi murit inaintea mamei dvs.

Altfel, daca a murit mai intai mama dvs. si apoi sora dvs., putem vorbi despre mostenire prin retransmitere. ("in doi pasi": de la bunica la mama / de la mama la copii).

In primul caz (reprezentare), nepotii mostenesc (primesc) direct de la bunica (in locul mamei lor/prin reprezentarea mamei lor predecedate).
In al doilea caz (retransmitere), copiii o mostenesc pe mama lor (sora dvs). Iar in mostenirea mamei lor s-ar putea gasi si bunuri pe care aceasta din urma le-a mostenit, la randul ei, de la mama ei (bunica celor 2 copii).

Am vaga banuiala ca suntem in cazul 2. In acest caz, copiii surorii dvs. vor trebui sa faca si dovada ca mama lor a acceptat mostenirea dupa mama dvs. (bunica lor) in termen de 6 luni de la data mortii bunicii. Nu conteaza ce au facut ei in 19 ani si jumatate, ci ce a facut/n-a facut mama lor in primele 6 luni de la moartea mamei ei. (bunica lor).

Din radurile pe cale le-ati scris nu ne putem da seama daca dvs. puteti invoca (cu succes) calitatea de unic mostenitor al mamei dvs.
Ultima modificare: Duminică, 9 Octombrie 2011
romascanu, moderator
Intradevar ordinea este mama si apoi sora decedata.
In primele 6 luni eu ramanand in casa mamei mele am facut documentatia necesara de la primarie pt inaintarea succesiuni dar nu am mai inaintat-o tragand de timp,mentionez ca zona noastra nu a fost cooperativizata.
Intre timp sora sa imbolnavit si ea si a decedat,am avut discutii cu nepotii pe tema succesiuni dar la fel eu am tot amanat pe motive de criza de timp de banii ei fiind foarte tinerii au inteles si au acceptat.
Eu acum am posibilitatea si doresc sa finalizez aceste acte si sunt de acord sa accept toate drepturile.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme privind dezbaterea unei succesiuni iulia25 iulia25 Buna seara, Am si eu cateva nelamuriri in ceea ce priveste o taxa de succesiune. Tatal meu a murit in 2004, dupa aceasta data am vrut sa deschidem taxa de ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune RodicaVranciuc RodicaVranciuc Buna ziua! In urma decesului bunicului, trebuie deschisa succesiunea. Dansul a avut trei copii, printre care si tatal meu, care insa este mort de aproape 20 ... (vezi toată discuția)
Succesiune-bunica LUMITM LUMITM Am o intrebare in legatura cu o succesiune,sper sa ma poata lamuri cineva. In septembrie anul trecut a decedat bunica mea.Bunicul a decedat cu multi ani in ... (vezi toată discuția)