windwolf35 a scris:
unii sunt de parere ca este legal iar altii nu sa se acorde avans salar pe dispozitie de plata de la casierie...parerea ca este legal o are si un jurist de la itm...in codul muncii scrie ca este o dovada de plata in cazul platilor facute fara alt doc.justificativ(stat de plata,lista avans chenzinal).dar oare daca statele de plata,listele de avans chenzinal si fluturasii de salar sunt doc justificative pt plata salarului de ce oare se mai folosesc?EU NU LE-AM VAZUT SI SEMNAT NICIODATA IN 19 LUNI DE SERVICI.sa se foloseasca aceasta disp de plata la toate.in cim este prevazuta plata salarului 1 data pe luna.nu am cerut niciodata in scris la nimeni acordarea de avans salar dar in schimb mi se elibereaza pe disp de plata evident avans salar.acei bani pe care i-am primit pe disp de plata sunt banii care s-au negociat cu mine la negru pt ore suplimentare,sambete,incarcat descarcat cu mana,zeci de mii kilometrii,etc.am primit banii pe disp de plata,am semnat pe ea,cica tre sa se scada la caserie(eu sunt sofer,nu am cunostinte contabile) si nesimtitii dupa ce semnam scriau pe ea avans salar.cand am cerut salariile mi-a zis ca le-am capatat.pe disp de plata apare avans salar mai mare decat sal brut.eu aveam minimul pe economie si apaream si cu 10-12 mil avans salar.i-am dat in judecata.am vreo sansa sa-i castig?
Este o practica plata salariului la negru pe dispozitie de plata.
In general aceste dispozitii se inregistreaza in contabilitate astfel ca aveti o fisa in care figurati debitor ( adica dator la firma) avand bani ridicati in avans. Daca CIM este inchis in conditii bune aceste datorii se sterg printr-o dispozitie de incasare in care ati aparea ca si cum ati fi achitat diferenta de suma prin depunere de bani. In cazul in care situatia se complica nu se mai face acesta " reglare" astfel ca veti figura ca dator. Dispozitiile de plata nu sunt false ci sunt reale si semnate de catre dvs. Ceea ce nu ati stiut este faptul ca nu trebuia sa semnati pentru salariul la negru o dispozitie de plata iar acest salariu sa fie problema angajatorului cum il scoate din casierie.
Va fi foarte greu de dovedit faptul ca ati avut o intelegere pentru un salariu mai mare decat cel care apare in CIM. Ce dovada puteti aduce in sprijinul acestei afirmatii? Angajatorul va afirma ca nu ati mai semnat statul pentru ca ati ridicat salariul in avans si nu mai este necesara semnarea statului.
Daca l-ati dat actionat in judecata ce anume ati solicitat? Am inteles ca ati primit mai multi bani decat salariul din carnetul de munca?
Acesta este riscul acceptarii salariului la negru..........sa nu il primiti.