Necesit ingrijire medicala de specialitate, si am aflat de curand ca angajatorul meu nu a platit contributiile de cateva luni?
Pot sa beneficiez de ingrijire?
doar daca ajungeti la urgenta ori chemati ambulanta....
insa un conrol amanuntit al problemei dv. de sanatate si care implica anumite costuri de ingrijire /tratament, etc. , daca nu sunt subventionate ori acordate in mod gratuit de catre STAT...ma tem ca va trebui sa suportati din buzunar aceste cheltuieli... :(
Ulterior il puteti actiona in instanta pe angajator pentru neplata cu rea credinta a contributiilor la bugetul asigurarilor sociale (in acest caz de sanatate...), si sa cereti si plata cheltuielilor ocazionate cu procesul de vindecare ori ameliorare a bolii...
Compententa in acest caz este tribunalul, ca prima instanta pe fond.
Mult succes.
Cu stima,
Nu dv. trebuie sa "scoateti banii" de la angajator. Acest lucru revine ANAF si Caselor de sanatate.
Daca va este refuzata asistenta medicala dati in judecata institutiile statului care nu-si fac treaba asa cum zice legea. Pe langa aceste instututii puteti face plangere penala contra angajatorului pentru evaziune fiscala in cazul in care nu a virat contributia personala retinuta de la dv.
Argumente:
Art. 257 (7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a).....:
Art.257 alin.2 lit a):
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
Art. 271. - Atributiile caselor de asigurari sunt urmatoarele:
e) sa utilizeze toate demersurile legale pentru a optimiza colectarea contributiilor si recuperarea creantelor restante la contributii pentru fond;
Art. 291. - Obligatiile CNAS sunt urmatoarele:
b) sa urmareasca colectarea si folosirea cu eficienta a fondului;
Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea in alte scopuri sau nevirarea la fond a contributiei retinute de la asigurati constituie infractiunea de deturnare de fonduri si se pedepseste conform prevederilor din Codul penal.
Art. 305. - Constituie contraventii urmatoarele fapte:
b) nevirarea contributiei datorate conform art. 258 alin. (1) de catre persoanele fizice si juridice angajatoare;
Art. 306. - Contraventiile prevazute la art. 305 se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) cele prevazute la lit. b) si d), cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei.
Art. 307. - (1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre organele de control ale ANAF si ale caselor de asigurari.