Un salarit de-al meu are doua carnete de munca.
Pe unul, primul, are cateva luni lucrate, iar al doilea are cativa ani si este un carnet activ.
In detaliu situatie se prezinta astfel:
In primul carnet este inregistrata o perioada lucrata la un CAP, la varsta tanara, inainte de armata, acum vreo 40 ani. A plecat in armata dar persoana nu stia, fiindca nu a fost informat, ca are carnet de munca. Ulterior a ramas in armata, a urmat o scoala militara si a iesit cu ordonanta de aici, i s-a "pierdut urma" stabilindu-se in alta localitate.
S-a angajat in civilie de vreo 12 ani si are alt carnet. A aflat si de celalalt carnet si acum are doua.
Cum procedam sa reunim perioadele din cele doua carnete?
Este o situatie mai rar intinlita. Desi Decretul 92/1976 arata ca se intocmeste un sungur carnet de munca pentru fiecare persoana (salariat) nu cuprinde dispozitii privitoare la o asemenea situatie. Cred ca trebuie urmata procedura prevauta de acest act normativ pentru reconstituirea vechimii in munca pe unul din carnete, de preferat cel de-al doilea, unde sa se evidentieze si mentiunile din primul carnet de munca, acesta din urma urmind a fi anulat.
De reunit , e clar ca perioada cea mai scurta - din primul carnet - ar trebui sa fie trecuta in cel de-al doilea. Numai ca, acesta operatiune nu aveti competenta sa o faceti la firma.Sunt de parere ca angajatul in cauza sa se adreseze la ITM , cu siguranta au mai avut astfel de situatii si o vor descurca si pe aceasta.Probabil se va cere o declaratie persoanei in cauza - angajatul - si va trebui sa justifice foarte judicios din ce motiv are 2 carnete de munca.dupa care, in mod normal, ar trebui sa se poata efectua operatia despre care vorbeam initial si apoi sa fie declarat nul primul carnet. Ar mai exista o solutie: Daca angajatul dispune de o adeverinta de la primul loc de munca, unde i s-a intocmit primul carnet,sa ii fie trecuta vechimea in munca in cel de-al doilea, in baza adeverintei.In acest caz, primul carnet nu ii mai este necesar.;)
Deacord cu dvs. dar cf. Decretului reconstituirea inseamna sa aduci adeverinte de la locurile de munca, pentru a fi trecute in noul carnet. Si locul respectiv de munca nu mai exista.
Nu se poate inregistra acea vechime in carnetul 2 chiar pe baza carnetului 1 de munca?
@d-na av. florentina
Va multumesc , am inteles ce e de facut. Mi-ati raspuns la intrebarea pe care am adresat-o putin mai sus d-lui av. top dan.
Persoana trebuie sa prezinte cele doua carnete de munca la Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie unde la oficiul juridic va da o declaratie in legatura cu intocmirea celor doua carnete. Unul din ele va fi anulat dar numai de insititutia care aceasta competenta. Functionarul ii va pune in vedere probabil sa dea anunt si in Monitorul Oficial si sa urmareasca data aparitiei anuntului.
Documente necesare pentru eliberarea Dovezii privind aprobarea anularii unui Carnet de Munca:
-prezentarea ambelor carnete de munca spre observare salariatului din cadrul compartimentului;
-cerere pentru eliberarea dovezii privind aprobarea anularii unui carnet de munca.
S-ar putea ca procedurile sa difere de la un judet la altul.......ceea ce n-ar fi o noutate ;)