avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei standard de pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei standard de pensionare

Buna ziua,
Am 50 ani,sunt femeie si pana in anul 01.04.2001 am o vechime in gr I 20 ani si 2 luni.Din 2010 judecam pentru obtinerea grupei speciale din 2001 si vreau sa va intreb, daca castigam cazul cum se calculeaza varsta de pensionare? pentru 30 ani la aceeas firma se scad 4ani 6 luni pana in 2001 si din 2001 la gr. speciala la 10 ani se calculeaza 5 ani din varsta limita.
Daca judecam pentru gr speciala din 2001 mai trebuie sa judecam si pana in 2001?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:05, 6 Noiembrie 2011
Vreti sa spuneti ca va judecati pentru recunoasterea perioadei lucrate ulterior datei de 1 aprilie 2001 ca fiind perioada lucrata in conditii speciale de munca.

Pentru 20 de ani lucrati in grupa I de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani si 6 luni. Pentru 10 ani lucrati in conditii speciale, varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani. Cele doua reduceri se aduna iar rezultatul adunarii se scade din varsta standard de pensionare, rezultand varsta standard redusa de pensionare (art. 55 si art. 60 din Legea nr. 263/2010).

Nu pot sa va spun care este varsta standard de pensionare in cazul dvs. intrucat n-ati precizat data nasterii.
Da, judecam pentru recunoasterea perioadei lucrate ulterior datei 1.04.2001 ca fiind perioada lucrata in conditii speciale de munca. Judecam cu o firma privata si din greseala noastra nu am urmarit din timp ca putem pierde si ce am avut. La ora actuala inca sunt activitati in fabrica care sunt cuprinse in activitati cu conditii speciale din Leg 263/2010 si fabrica functioneaza din 1979, bineinteles conducerea a uitat sa declare conditii speciale in perioada prvazuta de Lege
Sunt nascut i 1961 luna martie.
Sunt nascut i 1961 luna martie.

Sper ca este o eroare de redactare. Sunteti nascuta in martie 1961 (in primul mesaj ati scris ca sunteti femeie).

Varsta standard de pensionare este de 62 de ani. Din aceasta varsta se scade perioada de 9 ani si 6 luni care reprezinta reduceri pentru cei 20 de ani lucrati in grupa I de munca si pentru 10 ani in conditii speciale, daca veti castiga procesul. Rezulta ca puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 52 de ani si 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data iesirii la pensie alex87 alex87 buna seara :( am 30 ani de munca din care 20 ani si6 luni de grupa1 de munca . dupa legea veche a pensiilor as fi iesit la pensie in ... (vezi toată discuția)
Reducerea varstei standard de pensionare pentru perioadele lucrate in grupa i de munca si in conditii speciale mpetrea2000 mpetrea2000 Anterior datei de 1.04.2001 am lucrat in grupa I cu 75%.Dupa aceasta data am beneficiat de conditii speciale.Ma puteti lamuri cum se face reducerea varsteide ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta hegedusibolya hegedusibolya Am lucrat 29 ani in acelas loc de munca pe diferite posturi din 1980. Pana in 2001 1 aprilie am avut trecut in cartea de munca 20 ani si1,5 luni gr I de ... (vezi toată discuția)