Buna seara, sper ca postez in sectiunea care trebuie, daca nu, rog un moderator sa mute topicul.
Impreuna cu sotul am infiintat un SRL in timpul casatoriei, in care suntem asociati 50% - 50%, sotul avand functia de administrator.
La toate afacerile care s-au derulat pe firma am muncit eu, sotul ocupandu-se doar de administrare: 1-2 facturi pe saptamana, dus acte la contabila, legatura cu bancile, chestii din astea, desi contractele le-am semnat ori eu, ori el.
1. Daca vreau sa divortez, cum se partajeaza SRL-ul? Daca afacerea cea mai importanta care se deruleaza pe firma in momentul de fata aduce un venit pasiv, cum se partajeaza acesta? Trebuie sa-i platesc dupa divort cota parte din afacere?
2. Societatea se va dizolva, sau unul din noi va trebui sa iasa din SRL? Cum se hotaraste care din noi?
Mi-e cam neclar totul acum, probabil ca o sa mai am intrebari pe parcurs.
In caz de divort buinurile dodindite in timpul casatoiriei sunt bunuri comune alke sotilor, insa societatea care are o existenta distincta, poate reveni numai unuia dintre asociati prin cedarea partilor sociale de catre celalalt asociat. Acest lucuru il putetu face cu usurinta dupa divort printr-o tranzactie.
Societatile comerciale au un regim distinct si ca atare puteti mentine societatea sa lucrati impreuna in ea,sau in caz de neintelgere ptintr-un contract de cesiune puteti vinde impreuna SRL-ul sau doar unul dintre dvs poate cesiona celuilalt actionar partile sociale, contra unei despagubiri (amiabile) sau in caz de neintelgere despagubirea se poate stabili pe calea unei actiuni comerciale in competenta tribunalului (sectia comerciala) privind drepturile asociatului retras .
Inteleg ca dvs considerati ca aveti si ati avut o contributie mai mare in firma respectiva decat sotul dvs, chiar daca pe hartie detineti fiecare jumatate din partile sociale.
In cadrul actiunii de partaj, chiar daca acum prin actele constitutive detineti 50/50 din partile sociale, toate acestea se vor considera bunuri comune dobandite in cursul casatoriei. La fel ca si in cazul celorlalte bunuri detinute de soti in comun, si in cazul partilor sociale veti putea proba faptul ca vi se cuvine mai mult din acestea, si sa obtineti in urma partajului mai mult de 50% sau chiar in intregime partile sociale, in functie si de alti factori: pozitia sotului vis-a-vis de firma, impartirea celorlalte bunuri comune... de ex ii puteti oferi in intregime un alt bun comun al vostru, pentru ca el sa va lase in intregime firme. In functie de felul in care se vor imparti procentele din firma, se vor face modificarile corespunzatoare la ORC, schimbandu-se daca va fi cazul participatia dvs si a sotului. Veniturile firmei de orice fel ar fi acestea se vor imparti functie de situatia participatiilor in firma a fiecaruia. Succes!
Avand in vedere ca eu lucrez la toate contractele si sotul se ocupa doar de administrare (adica sincer, nu face prea multe), as vrea ca firma sa-mi ramana mie. Totusi, daca el n-o sa fie de acord cu cesionarea partilor lui sociale (inca n-am discutat nimic in sensul acesta cu el), cum ar fi mai usor? Sa actionez pe cale juridica - daca se poate - ca firma sa-mi revina mie sau mai bine imi fac alta firma si transfer cumva contractele pe aceasta?
In alta ordine de idei, nu stiu daca voi putea dovedi ca numai eu lucrez la aceste afaceri, sotul putand sa zica ca si el lucreaza.
Mi se pare destul de complicata treaba in caz ca nu ajung la un consens cu sotul. Totusi , inainte de a discuta cu el, as vrea sa am cat mai multe informatii, sa fiu pregatita.