Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti cum se pot separa doi asociati/administratori cu 50/50 parti sociale dintr-un srl. Mentionez ca participarea de la deschiderea srl-ului pana in momentul de fata s-a facut prin contributie egala din partea fiecarui asociat. In srl s-au facut investitii din incasari , achizitii de materiale. as dori sa stiu care ar fi pasii de separare a asociatilor , cat ar dura, care sunt costurile, si daca srl-ul existent poate exista in continuare avand ca asociat unic unul din cei doi. Mentionez ca unul din asociati mai are un srl cu obiect principal de activitate identic cu cel in cauza.
Va multumesc tuturor celor care ma vor indruma.
Unul dintre asociati poate sa isi cesioneze partile sociale catre celalalt asociat, cu conditia ca asociatul care primeste sa nu mai aiba calitatea de asociat unic in alta societate comerciala din Romania.
Da, o societate cu raspundere limitata poate functiona cu un singur asociat.
Documentele necesare le gasiti pe site-ul onrc.ro - formalitati - persoane juridice - pct. 31.
Durata operatiune - 2-4 zile de la depunerea dosarului cu documentele indicate.
Costuri aproximative: daca hotararea A.G.A. nu are mai mult de 3000 de caractere, in jur de 450 - 500 lei.
multumesc pentru raspunsul prompt, dar ceea ce detine actuala societate cum poate fi impartit intre cei doi? Sa presupunem ca srl -ul existent ramane si e preluat de unul din asociati . se poate imparti la doi totul? adica jumatate sa ia vechea societate, si cealalta jumatate sa se transfere la srl -ul; existent al celuilalt asociat? De fapt impartirea bunurilor cum se face? multumesc inca odata.
Revin cu scuzele de rigoare. Poate nu -m-am exprimat corect. Doresc sa stiu daca bunurile srl-ului la care suntem asociati pot fi transferate jumatate la srl-ul asociatului meu, iar cealalta jumatate sa ramana la actualul srl (la care ar urma sa raman eu asociat unic), bineinteles, consecutiv cu cesiunea partilor sociale ale asociatului catre mine.
multumesc !
Daca faceti simpla cesiune de parti sociale nu se pot transfera si bunurile. Eventual pentru a acoperi valoarea bunurilor / contributiilor pe care asociatul cedent le-a adus in societate, stabiliti pretul unei parti sociale la o valoare mai mare decat valoarea nominala, insa atentie ca asociatul cedent va obtine venituri se va impozita.
Bunurile dintr-o societate pot fi transferate numai in cazul majorarii capitalului social cu aport in natura etc. ..., este o operatiune mai complexa ...
va multumesc inca odata pentru raspuns.
Situatia cred ca e complicata, asociatul n-ar vrea sa cedeze tot nici contra unei sume de bani.
O solutie ar fi sa cedez eu partile sociale , sa-mi recuperez eu banii de la el proportional cu ce am investit? sau pot vinde oricui partile mele sociale ? trebuie sa fie si el de acord daca ar fi alta persoana interesata sa intre in societate? reamintesc ca amnadoi suntem asociati si administratori in baza actului constitutiv. multumesc