avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Partaj SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Partaj SRL

Buna seara, sper ca postez in sectiunea care trebuie, daca nu, rog un moderator sa mute topicul.

Impreuna cu sotul am infiintat un SRL in timpul casatoriei, in care suntem asociati 50% - 50%, sotul avand functia de administrator.

La toate afacerile care s-au derulat pe firma am muncit eu, sotul ocupandu-se doar de administrare: 1-2 facturi pe saptamana, dus acte la contabila, legatura cu bancile, chestii din astea, desi contractele le-am semnat ori eu, ori el.

1. Daca vreau sa divortez, cum se partajeaza SRL-ul? Daca afacerea cea mai importanta care se deruleaza pe firma in momentul de fata aduce un venit pasiv, cum se partajeaza acesta? Trebuie sa-i platesc dupa divort cota parte din afacere?

2. Societatea se va dizolva, sau unul din noi va trebui sa iasa din SRL? Cum se hotaraste care din noi?

Mi-e cam neclar totul acum, probabil ca o sa mai am intrebari pe parcurs.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:34, 15 Septembrie 2008
Are dreptate @florinturlete. Nu confundati cota de participare cu munca. Altminteri orice angajat mai fasnet ar putea sa spuna ca fara munca/creierul lui firma X nici n-ar fi existat. Ca ce mare branza au facut asociatii Y si Z daca au participat cu 200 lei la constituirea unui SRL! (scuzati exprimarea, dar incerc sa fiu cat mai sugestiva).

Firma acesta (persoana juridica distincta de persoana asociatilor care au constituit-o) poate sa functioneze mai departe asa cum e si dupa divort (teoretic). Daca ea nu poate functiona datorita neintelegerilor dintre asociati (pe fondul divortului) atunci va puteti pune problema cum sa o "impartiti". Care pleca si care ramane: fie prin cesiunea partilor sociale de la unul catre celalalt, fie prin retragerea unui asociat, fie prin dizolvarea ei pe cale jud (pentru neintelegeri intre asociati), etc. (de pilda cesionarea tuturor partilor sociale catre un tert sau terte persoane).

Daca intradevar firma acesta exista si functioneaza numai datorita ... creierului unuia dintre asociati atunci celalat ar trebui sa inteleaga (intr-o discutie civilizata) ca fara contributia primului firma in cauza n-ar ramane e decat o mazgalitura pe o foaie botezata act constitutiv. (sau mai rau o masinarie de produs pierderi). Doar in acesta discutie apreciez eu ca are importanta contributia in munca despre care vorbiti.

In alta ordine de idei, contributia sotilor la dobandirea bunurilor comune (acum vorbesc la modul general) se determina in raport de totalitatea bunurilor comune. Nu se pune in discutie faptul ca unul a contribuit mai mult la achizitionarea scaunului X si altul la achizitionarea fotoliului y.
Ultima modificare: Luni, 15 Septembrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul sotiei neasociate la partaj din firma sotului asociat unic AngelaTM AngelaTM Care sunt drepturile sotiei in urma divortului din firma sotului unde acesta este asociat unic.Firma este SRL si functioneaza de 22 de ani Casatoria a durat ... (vezi toată discuția)
Srl - 2 asociati/administratori-50%/50% impartire!? sovid sovid Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum se pot separa doi asociati/administratori cu 50/50 parti sociale dintr-un srl. Mentionez ca participarea de la ... (vezi toată discuția)
Buna seara. soțul dorește sa infiiinteze o firma srl doar pe ... anca.filipoi@yahoo.com anca.filipoi@yahoo.com Buna seara. Soțul dorește sa infiiinteze o firma srl doar pe numele lui dar banii pt a infiinta aceasta firma sunt dintr-un împrumut făcut doar pe numele ... (vezi toată discuția)