Sunt medic,am nascut in urma cu 4,5 luni si mi se refuza acordarea primei de nastere de catre unitatea angajatoare(spital)pe motiv ca nu este semnat contractul colectiv de munca la nivel de ramura sanitara.Am depus o cerere iar raspunsul, negativ, l-am primit dupa o luna, cu o zi inainte sa raman in concediu pentru crestere copil.Acum ma gandesc ca ma vor refuza spunandu-mi ca e prea tarziu.Deasemenea mi s-a spus ca niciodata nu au acordat o asemenea prima niciunei angajate.Din cate am citit ccm la nivel national sta la baza oricarui alt ccm si este aplicabil daca nu exista ccm la nivelul ramurii sau uitatii respective.Poate cineva sa ma ajute sa inteleg?Multumesc.
Din cate stiu, joi, 4 septembrie 2008, la sediul Ministerului Sanatatii Publice s-a semnat "Contractul Colectiv de Munca la Nivel de Ramura Sanitara pe Perioada 2008 - 2010".
Potrivit Codului Muncii, art. 247, in cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Conform art. 51 lit.c din CCMN, in afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de
un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Contractul colectiv de munca unic la nivel national arata a ca iin afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia ( printe altele) şi de: un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; Contractul unic la nivel national; este obligfatoriu pentru orice angajayot, iar contractele colective la nivel de ramura nu ar putea contine prevederi mai putin favotabile salariatilor, Ii puteti actiona in judecata.