avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesirea din indiviziune

In urma decesului tatalui meu, s-a facut succesiunea asupra imobilului unde locuia impreuna cu mama mea, stabilindu-se urmatoarele:
- mama mea detine 50% din valoare + o patrime din val.apart. defunctului;
- eu, fiiul in viata o patrme din valoarea apartamentului;
- nepoata, dupa fratele meu decedat, o patrime din valoarea apartamentului;
- alta nepoata, dupa alt frate decedat, o patrime din valoarea apartamentului.
Mama mea m-ia facut act de vanzare cumparare pe partea ei din valoarea apartamentului, adica 50%+1/8 din val. ap. autentificat in notariat.
In urma inaintarii in varsta (88 de ani)am luat-o in ingrijire la mine acasa din mai multe considerente si am contactat celelalte parti pentru a fi deacord cu vanzarea apartamentului si impartirea valorica conform actului notarial astfel:
- cota de 4/8 din apart.cota de bun comun dobamdit prin cumparare in timpul casatoriei cu defunctul sot, conform actelor legale si cota de 1/8 dobandita prin mostenire de la defunctul sot, mi-a fost atribuita mie-fiului acesteia-care sunt in viata.
Cele doua nepoate care detin 2/8 din val. apartamentului,din care una este de acord cu vanzarea, iar alta nu este de acord cu vanzarea pe motiv ca vrea 1/3 din
valoarea apartamentului.
Fata de cele de mai sus, va rog sa ma sfatuiti ce trebuie facut pentru lamurirea pe cale judiciara a situatiei si cam care ar fi costurile acestui litigiu.

Va multumesc pentru amabilitate
Cel mai recent răspuns: Dan Top , Avocat 06:42, 11 Octombrie 2011
Trebuie sa promovati o actiune de iesire din indiviziune la care se plateste o taxa de timbru de 3% din valoarea masei succesorale, in acest caz a apartamentului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajarea bunurilor Mariana5 Mariana5 Am divortat acum un an.Acum se deruleaza procesul partajarii bunurilor dar sotul a decedat, nu avem copii, iar noi avem impreuna un apartament si o casa la ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)
Mostenire maria201311 maria201311 Suntem 3 frati ,care dorim sa ne impartim averea ,tata fiind decedat si mama in viata.Ce modalitati exista rapide si ce costuri aproximative sunt intrucat ... (vezi toată discuția)