avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partajarea Bunurilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partajarea Bunurilor

Am divortat acum un an.Acum se deruleaza procesul partajarii bunurilor dar sotul a decedat, nu avem copii, iar noi avem impreuna un apartament si o casa la tara primita prin contract de intretinere de la parintii lui.Acestia au decedat.Fostul meu sot nu are frati( fratele lui fiind decedat), decat o nepoata(fata fratelui lui).Cum se va derula in continuare procesul, el fiind decedat ? Multumesc
Dacă defunctul nu a lăsat un testament în favoarea dumneavoastră, nepoata de frate vine la succesiunea unchiului ei, alături de dumneavoastră. Veţi moştini fiecare cîte 1/2 din masa succesorală.

În primul rînd, în calitate de soţie supravieţuitoare aveţi cota parte din bunurile comune, care vi se cuvine în totalitate. După deducerea acestei cote, ceea ce rămîne din bunurile comune, plus bunurile proprii ale soţului, constituie masa succesorală.

Apoi, aveţi dreptul exclusiv de moştenire asupra bunurilor din gospodăria casnică (televizor, frigider, maşină de spălat, mobilier, covoare şi toate celelalte. Nu intră aici autoturisme, motociclete...

Celelalte bunuri le veţi împărţi pe din două cu nepoata soţului decedat.

ce ar trebui sa fac acum?
[
b]themis a scris:

Dacă defunctul nu a lăsat un testament în favoarea dumneavoastră, nepoata de frate vine la succesiunea unchiului ei, alături de dumneavoastră. Veţi moştini fiecare cîte 1/2 din masa succesorală.

Cand divortul si partajul sunt doua dosare separate, partajul se va judeca dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort. Doamna spune ca este divortata de un an, deci hotararea de divort este definitiva si irevocabila, caci altfel nu ar fi inceput procesul de partaj. Doamna, prin divort, a pierdut calitatea de sotie supravietuiotare. Numai daca defunctul ar fi decedat in timpul procesului de divort, doamna ar fi avut calitatea de sotie supravietuiotoare.
Doamna are dreptul la cota parte din bunurile comune dobandite cu defunctul. Dupa deducerea acestei cote, ce ramane din bunurile comune plus bunurile proprii ale defunctului formeaza masa succesorala care ii va reveni nepoatei de frate a defunctului.
Procesul de partaj se va desfasura intre domana Mariana si nepoata defunctului. Doamna poate sa demonstreze ca a avut o contributie mai mare decat a defunctului la dobandirea bunurilor comune, solicitand astfel o cota mai mare, dar nu va avea nici un drept asupra cotei defunctului sau bunurilor proprii ale acestuia.

buna ziua,

cer ajutorul pentru mama mea, si anume acum 3-4 ani a acunoscut un tip care impreuna au vandut bunurile pe care le aveau si au ridicat o casa fara autorizatie de constructie la cerinta lui, mentionez ca ei nu au acte impreuna de casatorie dar pe toate bunurile exista contract pe numele lui si numele ei. ei acum nu se mai inteleg, si totusi mama a avut un apartament cu 2 cam si el o garsoniera, procentajul investitie este diferit, cum pot sa o ajut pe mama sa-si recupereze macar banii pentru un apartament, restul nu o mai intereseaza ci sa poata pleca de acolo si sa-si vada de viata ei, fiind la o varsta care vrea liniste si nu scandal.mentionez ca mai au si o garsoniera tot pe numele lor. dar garsoniera achizitionata de pe urma vanzarii celor doua imobile e mult sub limita coexistentei, comparativ cu garsoniera sau apartamentul cu o camera , ca sincer nu stiu exact, pe care l-a avut el. intrebarea, probabil ca ma repet este ce ar trebui sa faca mama pentru asi recupera macar banii investiti, in cazul in care el nu este deacord cu vanzarea imobilelor. este un caz disperat si va rog sa ma ajutati cu un sfat orice, imi va fi de mare ajutor!

va multumesc anticipat!
m_ella2005, aveţi dreptate. Mi-a scăpat faptul că sunt divorţaţi. Bineînţeles că în aceste condiţii nu are calitatea de soţie supravieţuitoare, deci nici vocaţie succesorală legală. :">

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Succesiune- mod impartire bunuri MIV MIV Cum se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei daca nu avem copii, iar sotul decedat are o sora fara copii si ambii parinti , adika socrii mei, in ... (vezi toată discuția)
Succesiune nmbcatega nmbcatega Daca toata masa succesorala a apartinut tatalui inainte de realizarea casatoriei legale cu mama! adica terenul casei si casa propiu zisa sunt cumparate si ... (vezi toată discuția)
Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. nu a avut copii ... Lylyca Lylyca Sunt fiica sorei unchiului meu decedat in 2019. Nu a avut copii iar sotia lui a decedat in 2020. In aceasta situatie cine mosteneste bunurile dobandite de ... (vezi toată discuția)