Am absolvit anul trecut studii superioare, lucrez in administratia locala,angajatorul nu m-a trecut la alt nivel de salarizare cu toate ca cerintele postului sunt de studii superioare. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez sa pot beneficia de aceasta marire de salariu.
Intocmiti o cerere prin care solicitati directorului institutiei trecerea pe gradatia de salarizare corespunzatoare studiilor absolvite. Anexati copie dupa diploma de studii.
Am depus aceasta cerere la secretariat, pimarul si-a dat acordul , dar doamna secretara spune ca nu are cadrul legal si nu stie cu ce lege sa-mi faca trecerea la o alta treapta.
Prin bunavointa unui coleg am obtinut informatii noi, care sper sa va fie de folos:
Art.16. – (1) Funcţionarii publici care absolvă studii universitare de licenţă, în
domeniul de activitate al autorităţii sau instituţiei publice, încadraţi pe funcţii publice cu nivel de studii inferior, se numesc, în condiţiile legii, într-o funcţie publică de execuţie cu gradul profesional de asistent sau, după caz, principal din clasa corespunzătoare studiilor absolvite astfel încât sa i se asigure o creştere de maxim 5% dar nu mai puţindecât salariul de bază avut anterior.
Art. 145. - Functionarii publici incadrati pe functii publice cu nivel de studii inferior, care au absolvit o forma de invatamant superior de lunga sau de scurta durata in specialitatea in care isi desfasoara activitatea, trebuie sa prezinte diploma de absolvire sau, dupa caz, adeverinta care sa ateste absolvirea unei forme de invatamant superior de lunga ori de scurta durata, precum si o cerere de inscriere la examenul de promovare in clasa, in termen de 5 zile de la data afisarii.
Dar nici nu trebuie sa staiti de vorba cu secretara si nici cu secretarul unitatii administrativ-teritoriale. Nu este treaba lor.
Procedati cum vi s-a spus la primul raspuns. Este treaba primarului.
Atentie insa: daca studiile absolvite de catre dvs. sunt cele postului/functiei pe care o ocupati primarul este obligat sa va raspunda in termen de 30 de zile. La un raspuns nefavorabil auntati ANFP-ul. Daca insa studiile dvs. nu sunt in specialitatea functiei pe care o aveti, atunci aveti nevoie de "mila" primarului ca el sa considere ca studile dvs sunt utile pentru administratia publica.