avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime in munca in 2011
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime in munca in 2011

Buna ziua,
Puteti sa imi spuneti care sunt coeficientii privind acordarea sporului de vechime in munca? Stiu ca inainte erau prevazuti de CCMUN, insa acum am auzit ca se acorda minimum 5% si max. 25%, insa acordarea acestuia se lasa la latitudinea angajatorului. Astfel, acesta poate sa acorde 7% pentru o vechime de 6 ani, sau tot atat pentru o vechime de 10 ani. Este adevarat?
De asemenea, avand in vedere ca legea prevede ca munca prestata in baza unui contract individual de munca constituie vechime in munca, fara a face o alta distinctie, se poate spune ca vechimea in munca se va calcula in raport cu perioada de timp lucrata, si nu cu orele de munca prestate? Deci, daca o persoana a muncit 2 ani cu jumatate de norma va avea o vechime in munca de 2 ani, si nu de 1 an.
Cel mai recent răspuns: circotasa , utilizator 12:51, 1 Decembrie 2013
In practica, procentul sporului de vechime variaza in funcţie de urmatoarele transe de vechime:
5% - intre 3 - 5 ani vechime in munca
10% - intre 5 - 10 ani vechime in munca
15% - intre 10- 15 ani vechime in munca
20% - intre 15- 20 ani vechime in munca 20%
25% - peste 20 ani vechime in munca

Pentru c.i.m. cu timp partial, stagiul de cotizare pentru pensie se calculeaza la fel ca si pentru c.i.m. cu norma intreaga ... numai pentru somaj stagiul de cotizare se calculeaza se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

Stiu ca aceste procente erau precizate concret in CCMUN, insa se mai aplica si in prezent? Sau este adevarat ca acordarea sporului se lasa la latitudinea angajatorului? Cu alte cuvinte, angajatorul este obligat sa ofere sporul in functie de aceste procente, sau va tine cont de ele doar daca vrea?
Nu mai exista CCMUN
Ayana1 a scris:

Stiu ca aceste procente erau precizate concret in CCMUN, insa se mai aplica si in prezent? Sau este adevarat ca acordarea sporului se lasa la latitudinea angajatorului? Cu alte cuvinte, angajatorul este obligat sa ofere sporul in functie de aceste procente, sau va tine cont de ele doar daca vrea?





Daca este vorba despre un angajator privat si nu exista la nivelul unitatii sau ramurii de activitate un contract colectiv de munca in care sa se reglementeze transele de vechime in munca pt. care se acorda sporul si procentul concret de acordare,atunci angajatorul poate sa-si stabileasca propriul sistem de acordare a sporului de vechime in munca pe care il va aplica in unitatea respectiva.
Contractul Colectiv de Munca la Nivel National nu mai este in vigoare in prezent,deci implicit nici reglementarea privind acordarea sp. de vechime.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
Stiu ca nu mai exista CCMUN, insa pentru ca domnul freelis imi precizase acei coeficienti, care stiam ca erau trecuti in CCMUN, doream sa stiu daca in prezent mai exista o lege care prevede acelasi lucru. Sau aplicarea sporului este lasata la latitudinea angajatorului.
Acum am inteles. Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza vechimea in munca ? logofatu logofatu Buna ziua, Cum se calculeaza sporul la vechimea in munca la peste 20 ani ? \\" (2) Clasele de salarizare şi coeficienţii prevăzuţi in anexe pentru ... (vezi toată discuția)
Sporul de vechime in munca Ionescu15 Ionescu15 conform caror legi se acorda sporul de vechime in munca? (vezi toată discuția)