avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Memorium pentru divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Memorium pentru divort

Buna seara!Spune-ti mi si mie va rog cum se intocmeste un memorium pentru divort,este un model standard sau spune-ti mi cum sa incep,stiu ca trebuie mentionate motivele pentru care doresc sa divortez si cam atat.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 23:51, 11 Octombrie 2011
Exista pe google modele ce cereri de divort. Trebuie sa aveti in vedere ca de la 1 octombrie a intrat in vigoare noul cod civil care schimba cateva chestii in domeniu.

Un model bazat pe vechiul cod al familiei.
DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnata…………….., domiciliata in………………., chem in judecata pe………, domiciliata in………….., pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta:

- sa declarati desfacuta casatoria incheiata cu paratul la data de ………. si inregistrata sub nr………din……..in registrul de stare civila de pe langa Primaria …….……..din vina paratului;

- sa revin la numele purtat anterior incheierii casatoriei, acela de………(sau sa-mi pastrez numele purtat in timpul casatoriei);

- sa-mi incredintati spre crestere si educare pe minorul………., nascut la data de ………..

- sa obligati paratul la plata unei pensii lunare pentru intretinerea minorului in cuantum de ¼ din veniturile pe care le realizeaza, de la data introducerii actiunii si pana la majoratul minorului;

- sa dispuneti partajarea bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei;

- sa fie obligat paratul sa-mi acorde intretinere pentru ca ma aflu in nevoie din pricina incapacitatii de munca survenita inainte de casatorie (ori in timpul casatoriei);

Solicit ca paratul sa fie obligat la plata cheltuielilor de judecata pe care le voi face cu acest proces.

Motivele actiunii sunt:

In fapt, sunt casatorita cu paratul de la data de……………, iar din casatorie a rezultat minorul……….., nascut la data de………..

In continuare trebuie enumerate motivele pentru care sotii nu se mai inteleg, se precizeaza daca

sunt despartiti in fapt, de la ce data, cine se face vinovat de destramarea relatiilor de familie, incat continuarea casatoriei este vadit imposibila pentru cel care cere desfacerea ei.

Daca din casatorie au rezultat copii minori, trebuie aratat sub a cui crestere si ingrijire se gasesc, cine s-a ocupat de educarea si cresterea lor pana la data introducerii cererii si se motiveaza caruia dintre soti pot fi incredintati in continuare;

Se vor indica date privitoare la starea materiala a parintilor in vederea stabilirii pensiei de intretinere.

In cazul in care sotul reclamant este in nevoie si solicita intretinere, trebuie aratat daca incapacitatea sa de munca s-a invit inainte de casatorie ori in timpul acesteia, daca este totala sau partiala, temporara sau permanenta si felul cum o dovedeste.

Daca se cere impartirea bunurilor comune, acestea trebuie enumerate, valoarea fiecarui bun, pentru cazul in care sotul parat contesta existenta unor bunuri.

In situatia in care reclamanta doreste sa poarte numele de familie al celuilalt sot si dupa desfacerea casatoriei, trebuie aratate motivele care justifica aceasta cerere;.

In drept, imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art.37 alin.2, 38, 40 al.3 (sau 1) C.fam.42, 86, 94 si 107 din C.fam.

Pentru dovedirea actiunii inteleg sa ma folosesc de proba cu acte si proba cu martorii …………… .

Anexez la prezenta actiune, pe care o depun in dublu exemplar, urmatoarele acte: certificatul de casatorie in original, copia certificatului de nastere al copilului minor ………., etc.

Depun taxa de timbru in valoare de si timbrul judiciar in valoare de………………lei.

Data depunerii,

Semnatura,



DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI……………


Trebuie sa intemeiati cererea pe baza si conform dispozitiilor din noul cod civil. www.avocatnet.ro/UserFiles/a...
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
In primul rand ce cale ati ales pt divor ? Instanta de judecata sau notariat ? In cazul in care alegeti instanta sau este obligatoriu prin instanta mare atentie la temeiul de drept potrivit cu noul cod civil
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
ContSters213050, utilizator
Acum nu mai este obligatoriu prin instanta decat daca partile nu se inteleg. Deci daca va intelegeti si ambele parti sunt de acord cu divortul puteti merge la starea civila/notar si realizati divortul.
Nu si in cazul in care au rezultat minori din casatorie.
Noul Cod Civil permite divortul prin notar chiar si cand exista minori cu conditia ca parintii sa stabileasca domiciliul, contributia fiecarui parinte si drepturile fiecaruia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precizare divort gabitza12 gabitza12 Buna ziua, sunt somera si apelez la cunostintele dumneavoastra de a ma indruma. Mi s-a pus in vedere sa-mi precizez actiunea de divort, eu cerand la depunerea ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord in instanta andreiionel andreiionel Sotia vrea sa divorteze de comun acord in instanta. dupa noul cod civil exista un model de cerere de divor de comun acord? eu vreau ... (vezi toată discuția)
Model de cerere de divort lia sfercea lia sfercea va rog sa-mi trimiteti un model de cerere divort dupa noul cod civil, mentionez ca paratul nu este deacord cu divortul, iar din urma casatoriei a rezultat un ... (vezi toată discuția)