avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 997 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea numelui tatalui pe certificatul de nastere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea numelui tatalui pe certificatul de nastere

Puteti sa-mi spuneti va rog ce acte trebuie sa depunem la Judecatoria sect. 4 pentru a inainta cererea de trecere a numelui tatalui pe certificatul de nastere a copilului? Mentionez ca copilul are 1 an si 8 luni, a fost nascut in afara casatoriei (mama biologica nu era casatorita la data nasterii copilului)iar la rubrica tatal copilului nu e trecut nici un nume. Tatal biologic a decis sa se casatoreasca cu mama biologica (lucru deja facut). In acelasi timp, prin aceeasi actiune judecatoreasca ,tatal doreste sa schimbe numele si prenumele copilului. Ce acte suplimentare trebuiesc depuse? Doar indicarea in cerere a acestei dorinte e suficienta?
Multumsc mult.
Cel mai recent răspuns: cucu_bau , utilizator 13:45, 19 Decembrie 2010
Nu este nevoie de actiune in instanta, tatal sa faca o declaratie de recunoastre fie la serviciul de stare civila, fie prin inscris autentic.
Ilincav a scris:

Nu este nevoie de actiune in instanta, tatal sa faca o declaratie de recunoastre fie la serviciul de stare civila, fie prin inscris autentic.


Dupa recunoasterea minorului, pentru ca acesta sa poarte acelasi nume trebuie facuta o actiune prin care se solicita incuviinatrea insantei judecatoresti de a purta numele tatalui.
Acesta actiune se face de minor prin reprezentantul legal (mama) si se timbreaza cu 6 lei si timbru judiciar de 0,30 lei.
Se va anexa:
- certificatul de nastere al minorului, emis in urma recunoasterii;
- certificatul de nastere al tatalui;
- certificatul de casatorie al parintilor.
Recunoasterea la starea civila se face in sectorul unde a fost nascut copilul sau in judetul unde au domiciliul parintii? Ce poate fi considerat ca inscris autentic- o declaratie la notar? Deci, primul pas ar fi recunoasterea copilului la starea civila si al 2-lea pas e sa se depuna cererea la judecatoria in sectorul unde s-a nascut copilul sau se poate face si la judecatoria unde au parintii domiciliul?Multumesc.
Recunoasterea se face la serviciul de stare civila care a emis certificatul de nastere al minorului, declaratia se va da acolo.
Cererea de chemare-n judecata se depune la judecatoria unde isi are domiciliul tatal.
DAr daca tatal nu este roman si se decide sa recunoasca copilul ce acte sunt necesare pentru asta?

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Recunoastere tardiva a minorilor ninabv ninabv Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea ... (vezi toată discuția)
Recunoastere copil, schimbarea numelui ccristian63 ccristian63 am fost la spital sa recunosc copilul nascut in spitalul sf.panteliomn,dar mama copilului nu avea certificatul de nastere(nu il gasea),drept pt care nu m-au ... (vezi toată discuția)