avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recunoastere tardiva a minorilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recunoastere tardiva a minorilor

Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea data tatal era plecat an strainatate cu contract de munca si din aceasta cauza la data nasterii nu a putut fi prezent.Mentionez ca fetitele s-au nascut prematur si din cauza problemelor medicale am fost nevoita sa le declar pe numele meu (la numele tatalui bara).Anii au trecut si lucrurile au ramas asa.An acest an am legalizat relatia cu tatal minorelor,acesta luand dupa casatorie numele meu.Doresc sa stiu care este metoda de recunoastere a minorelor?E legal doa declaratiea?Sau trebue vro actiune judecatoreasca? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:57, 5 Noiembrie 2011
Recunoasterea poate fi facuta prin declaratie la serviciul de stare civila, prin inscris autentic sau prin testament.
(2) Daca recunoasterea este facuta prin inscris autentic, o copie a acestuia este trimisa din oficiu serviciului de stare civila competent, pentru a se face mentiunea corespunzatoare in registrele de stare civila.
Art. 416. c. civ.
(1) Recunoașterea poate fi făcută prin declarație la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoașterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face mențiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoașterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

Art. 450. c.civ.
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinți față de care filiația a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea. În lipsa acordului părinților se aplică dispozițiile art. 449 alin. (3)
(3) În cazul în care copilul și-a stabilit filiația în același timp față de ambii părinți, se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 449 alin. (2) și (3).

ninabv a scris:

An acest an am legalizat relatia cu tatal minorelor,acesta luand dupa casatorie numele meu.Doresc sa stiu care este metoda de recunoastere a minorelor?E legal doa declaratiea?Sau trebue vro actiune judecatoreasca? Va multumesc anticipat.


Nu e nimic complicat: mergeti cu sotul la starea civila si acolo el recunoaste ca e tatal copiilor. Vi se va elibera un alt certificat de nastere. pentru ca el a luat numele dv. dupa casatorie nu mai e nevoie de schimbarea numelui de familie al copiilor. Toti aveti in final acelasi nume..

Nu va trebuie nicio actiunea judecatoreasca.
Mergeti la primarie, la serviciul de stare civila unde ati inregistrat nasterea fetitelor.
Tatal va da acolo o declaratie de recunoastre si tot de acolo veti ridica si noul certificat de nastere al fetitelor avand numele tatalui lor la rubrica "Tatal".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala, copilul ... Ciobanita55 Ciobanita55 Buna ziua!Daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala,copilul purtand deja numele mamei i se v-a schimba numele cu cel al tatalui sau va ramane pe ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate kiada kiada Buna ziua, Eu si cu partenerul meu ne confruntam cu o situatie mai delicata. Am ramas insarcinata si trebuie sa nasc la sfarsitul lui august, in ianuarie, ... (vezi toată discuția)
Trecerea tatalui in certificatul de nastere al copilului MihaellaD MihaellaD As dori daca se poate sa imi mentionati ce cale juridica trebuie sa urmez pentru a putea trece in certificatul copilului meu in varsta de 6 ani si numele ... (vezi toată discuția)