avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Trecerea tatalui in certificatul de nastere al ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Trecerea tatalui in certificatul de nastere al copilului

As dori daca se poate sa imi mentionati ce cale juridica trebuie sa urmez pentru a putea trece in certificatul copilului meu in varsta de 6 ani si numele tatalui. Mentionez ca eu sunt singura trecuta in certificat, si doresc ca in continuare copilul sa poarte numele meu de familie, dar in loc de liniuta sa fie trecut numele tatalui.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MihaellaD , utilizator 17:40, 8 Noiembrie 2011
Noul cod civil:

III. Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei

Stabilirea paternitatii prin hotarare judecatoreasca
Art. 424
Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca.

Actiunea in stabilirea paternitatii
Art. 425
(1) Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele lui de catre mama, chiar daca este minora, sau de catre reprezentantul lui legal.
(2) Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii copilului, in conditiile legii.
(3) Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Prezumtia filiatiei fata de pretinsul tata
Art. 426
(1) Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.
(2) Prezumtia este inlaturata daca pretinsul tata dovedeste ca este exclus ca el sa il fi conceput pe copil.

Termenul de prescriptie
Art. 427
(1) Dreptul la actiunea in stabilirea paternitatii nu se prescrie in timpul vietii copilului.
(2) Dispozitiile art. 423 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.
Asadar acest lucru poate fi realizat doar prin hotarare judecatoreasca? Prin act notarial? Sau direct la biroul de stare civila?
Da, se poate fie prin declaratie la serviciul de stare civila, fie prin inscris autentic.
Va redau mai jos dispozitiile legale:

Art. 416. c. civ.
(1) Recunoașterea poate fi făcută prin declarație la serviciul de stare civilă, prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Dacă recunoașterea este făcută prin înscris autentic, o copie a acestuia este trimisă din oficiu serviciului de stare civilă competent, pentru a se face mențiunea corespunzătoare în registrele de stare civilă.
(3) Recunoașterea, chiar dacă a fost făcută prin testament, este irevocabilă.

Art. 450. c.civ.
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinți față de care filiația a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiația a fost stabilită ulterior și față de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinților, poate lua numele de familie al părintelui față de care și-a stabilit filiația ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinți, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată nașterea. În lipsa acordului părinților se aplică dispozițiile art. 449 alin. (3)
(3) În cazul în care copilul și-a stabilit filiația în același timp față de ambii părinți, se aplică în mod corespunzător dispozițiile art. 449 alin. (2) și (3).



Va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere tardiva a minorilor ninabv ninabv Buna ziua .Doresc si eu pe aceasta cale raspunsul la o problema nerezolvata anca.An anul 2002 am nascut 2 fetite gemene,dintr-o relatie de concubinaj.La acea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala, copilul ... Ciobanita55 Ciobanita55 Buna ziua!Daca tatal recunoaste un copil prin declaratie notariala,copilul purtand deja numele mamei i se v-a schimba numele cu cel al tatalui sau va ramane pe ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)