avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit contractul de comodat si efectele lui
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

contractul de comodat si efectele lui

buna ziua, o societate comerciala doreste incheierea unui contract de comodat cu o persoana fizica, avand ca obiect un imobil in care societatea comerciala isi va desfasura activitatea. spatiul este luat cu credit imobiliar de catre persoana fizica. comodatul se face pe 12 luni si se doreste ca persoana juridica sa suporte dobanda creditului si amortizarea acestuia(pe aceasta perioada), precum si investitia de care acesta are nevoie pentru a-si putea desfasura activitatea.
1 - persoana juridica isi poate deduce cheltuielile respective (dobanda, amotizare+investitie?)pe parcursul anului respectiv?
2- persoana fizica se incarca cu impozit aferent "venitului".
multumesc!
Cel mai recent răspuns: radulescuramona , utilizator 13:18, 13 Octombrie 2011
Da este perfect legal contractul de comodat intre o persoana fizica si o persoana juridica.
Da isi deduce cheltuielile daca acestea sunt prevazute in contract si dovedite cu facturi aferente lucrarilor ce le face.
Contractul trebuie inregistrat la Finante, si daca acesta este oneros in mod sigur persoana
fizica plateste impozitul aferent. In cazul in care este cu titlu gratuit nu plateste impozit, deoarece nu are venit in urma acestui contract.
este cu titlu gratuit suportand doar dobanda si amortizarea care si pentru persoana fizica reprezinta tot o cheltuiala.
multumesc mult! de fapt si nr.2 era tot o intrebare dar din graba nu am folosit semnul intrebarii.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
radulescuramona, utilizator
Un contract de comodat nu poate fi decit cu titlu gratuit. Nu se inregistreaza la finante.

Daca se plateste ceva (in cazul de mai sus dobinda si amortizarea), atunci este contract de inchiriere, care trebuie declarat la finante si pt suma respectiva pers fizica plateste impozit.
am tendinta sa fiu putin de alta parere si va rog sa ma contraziceti daca gresesc. persoana fizica practic nu inregistreaza niciun venit din moment ce suma pe care o incaseaza de la societate, reprezentand in cazul nostru dobanda aferenta creditului imobiliar, o plateste mai departe catre banca. este si pe venituri si pe cheltuieli.
Bineinteles ca realizeaza venituri. Orice suma incasata reprezinta venituri (si bineinteles ca se impoziteaza), pe care apoi le cheltuieste pt ce doreste. In cazul acesta a ales sa contracteze un credit pt care bineinteles plateste o dobinda. In schimbul acestei dobinzi se alege cu o proprietate.

Dvoastra vi se pare normal ca persoana fizica sa devina proprietar al unui bun, dar nu vi se pare normal ca sa suporte ea dobinda unui credit pe care a ales sa-l contracteze?

Atunci nici salariile nu sint venituri atita timp cit intreaga suma se cheltuieste. Ar trebui sa se impoziteze cumva numai ceea ce economisim?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Octombrie 2011
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile impozit pe profit ruthpatricia ruthpatricia Buna ziua, Ca si persoana juridica care a incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pt sediul firmei, imi sunt deductibile o cota parte din ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat masina CrinaV CrinaV Daca o persoana juridica da unei alte persoane juridice pe baza unui contract de comodat(cu titlu gratuit) un autoturism spre folosinta, decontarea in ... (vezi toată discuția)
Poate comodatarul sa permita unui tert folosirea bunului primit in comodat? retromusculo retromusculo Am dreptul in calitate de comodatar Intreprindere Familiala sa pot ,, subinchiria\\" o parte din spatiul primit de la comodant daca acesta este de acord? (vezi toată discuția)