avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Cheltuieli deductibile impozit pe profit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Cheltuieli deductibile impozit pe profit

Buna ziua,
Ca si persoana juridica care a incheiat un contract de comodat cu o persoana fizica pt sediul firmei, imi sunt deductibile o cota parte din cheltuielile cu rata lunara aferenta creditului luat pe acel imobil (creditul e luat pe persoana fizica)?
Cel mai recent răspuns: ruthpatricia , utilizator 08:17, 30 Octombrie 2013
Nu.
"Contractul de comodat este un contract prin care una dintre parti, numita comodant, transmite in folosinta temporara si gratuita unei alte parti, denumite comodatar, un bun determinat cu obligatia ca aceasta din urma sa-l inapoieze, in individualitatea sa, comodantului."
Sa participati cu o cota parte la rata lunara de achizitie a imobilului este ca si cum ati plati o chirie lunara, si atunci acest contract nu mai poate fi unul de comodat. Daca doriti sa participati, o puteti face, dar in acest caz nu cred ca comodatul este cea mai potrivita varianta de colaborare.
Va multumesc pt raspuns!
Dar daca persona juridica incheiei contract de inchiriere cu persona fizica si persona fizica plateste cei 16% impozit pe profit? Atunci are drept de a-si deduce pe firma cota parte din rata lunara achitata pt apartamanet?
Buna seara,

In nici o situatie nu puteti deduce rata creditului, deoarece aceasta reprezinta finantarea pe care ati primit-o si nu o cheltuiala a persoanei fizice.
Daca s-ar fi putut vorbi despre cheltuiala, aceasta ar fi putut imbraca forma fie a dobanzii aferente creditului, fie a cheltuielii cu amortizarea imobilului. Insa dat fiind faptul ca imobilul nu apartine persoanei juridice, nu puteti deduce nimic din acestea nici macar in conditiile incheierii unui contract de inchiriere.
Puteti totusi ca in conditiile contractului de comodat sa deduceti o cota parte din cheltuielile cu intretinerea imobilului respeciv, aferenta suprafetei utilizate pentru desfasurarea activitatii.

Numai bine
Va multumesc pt promptitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de comodat si efectele lui radulescuramona radulescuramona buna ziua, o societate comerciala doreste incheierea unui contract de comodat cu o persoana fizica, avand ca obiect un imobil in care societatea comerciala isi ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pfa: diferite contracte d3rb3d3u d3rb3d3u Am niste nelamuriri legate de PFA. De exemplu, mi-am cumparat apartament si platesc o rata lunara la el. Activitatea PFA-ului se desfasoara in acest ... (vezi toată discuția)
Rata credit imobiliar deductibila la pfa? bluesky_c3 bluesky_c3 Pot sa-mi deduc rata, sau o parte din rata la apartament, la PFA? In contractul de comodat dintre mine PF si mine PFA am specificat o camera in suprafata de ... (vezi toată discuția)