avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... geam spart
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

geam spart

luna trecuta,a fost la tatal meu in vizita(tata fiind depanator)o anume persoana in interes de serviciu,fiind prima data cand acea persoana vine la noi.cand acesta a coborat sa plece,nu sunt sigura cum a facut,dar fara intentie in mod sigur,a spart unul din geamurile de la scara.Acum,luna aceasta la intretinere,doamna administrator ne-a bagat noua la plata geamul cu pricina.Normal ca nu imi convine sa platesc ceva ce nu am spart eu sau altcineva din familia noastra,mai precizez si ca avem pe scara un betivan care aproape luna de luna sparge geamurile la scara,dar el nu le-a platit niciodata,ci costurile au fost repartizate la toti locatarii,nu inteleg de ce nu s-a procedat si acum la fel.Intrebarea mea este,sunt obligata sa platesc acel geam?si inca o problema ar fi,eu impreuna cu sotul meu,am fost bagati de luna aceasta la intretinere,dar tin sa precizez ca noi nu prea stam aici,intrucat mai stam si la el acasa,asta insemnand,cam o saptamana la ai mei si una la ai lui,alternand tot timpul.Este corect ce face administratora,si daca nu este,ce masuri ar trebui sa iau impotriva acesteia?
Cel mai recent răspuns: ContSters43672 , utilizator 16:27, 17 Septembrie 2008
Parerea mea este sa nu-i platiti nici in ruptul-capului geamul, deoarece acesta este bun comun atata timp cat este pe scara blocului (adica pentru totdeauna sau cat dureaza constructia). Daca vrea sa opreasca de la toti o anumita suma pana se aduna sa cumpere un geam. Pe de alta parte, faptul ca locuiti chiar si temporar la parintii dvs. nu inseamna sa nu platiti chiria. Eu cred mai degraba ca dvs. nu vreti sa platiti nici in blocul unde stau parintii, nici in ala unde stau socrii...
In legea 230/2007 la art. 17 este prevazuta exact aceasta situatie a Dv cu geamul spart, deci trebuie sa platiti. Ca nu il pune si pe betiv sa plateasca parintii sunt indreptatiti sa ceara explicatii comitetului executiv al blocului, respectiv presedintelui despre acest aspect, Cat priveste plata cotei de intretinere Dv doi trebuie sa va stabilizati intr-unul din domicilii (parinti sau socri si sa platiti cotele acolo). Scutirea de la plata se face daca locuiti mai putin de 15 zile intr-o luna la unul din domicilii. Socrii si parintii trebuie sa declare in scris la asociatiile lor care este problema cu Dv. Unii ca va baga la intretinere, ceilalti ca cer ca Dv. sa nu fiti bagati la intretinere deoarece nu stati acolo decat 1 saptamana. Asa prevede legea mai sus amintita dupa care trebuie sa functioneze oricare asociatii. In acelasi timp legea lasa la latitudinea asociatiilor sa-si schimbe nr. de zile (15) cum doresc, dar in principiu cam toate asociatiile merg pe acest nr. de zile de referinta.
elga50 a scris:

Asa prevede legea mai sus amintita dupa care trebuie sa functioneze oricare asociatii. In acelasi timp legea lasa la latitudinea asociatiilor sa-si schimbe nr. de zile (15) cum doresc, dar in principiu cam toate asociatiile merg pe acest nr. de zile de referinta.
sinteti sigura ca ati citit corect legea ?
revedeti, va rog, HG1588, art 17, paragraf (!), aliniat r) si poate explicati daca acest articol va contrazice cumva.
fiti mai atenta la semnificatia sintagmelor "minimum 15 zile " si "si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna" in contextul dat de lege
In adunarea generala se poate modifica acest nr. de zile. Dupa cate stiu eu "minim" inseamna "cel putin". Eu am spus ca daca locuieste mai putin de 15 zile, adica 2,3,4,.....15 poate fi scutit de la plata intretinerii. E mai simplu de citit legea. Si acolo unde am specificat e scris cum nu se poate mai clar.
elga50 a scris:

In adunarea generala se poate modifica acest nr. de zile. Dupa cate stiu eu "minim" inseamna "cel putin". Eu am spus ca daca locuieste mai putin de 15 zile, adica 2,3,4,.....15 poate fi scutit de la plata intretinerii. E mai simplu de citit legea. Si acolo unde am specificat e scris cum nu se poate mai clar.
poate se refera la faptul ca solicitantul trebuie sa ceara scris acest lucru. desi administratorul baga oricind una sau mai multe persoane la intretinere la diverse apartamente doar pentru ca au vazut acel numar de persoane intrind in acel apartament citeva zile (care pot veni ziua in vizita si pleca seara, fara a locui la respectiva adresa, sau nevenind toata luna in vizita), acesta ii vene intotdeauna numai intrind, "omitind" sa vada faptul ca si ies din bloc, deci ca nu locuiesc in acel/acele apartament/e
r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana SI CARE TREBUIE SA FIE de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza consumul de apa pe luna cind proprietarul nu il declara ,dar totusi are contorizare. carmen-69 carmen-69 As avea mare nevoie de ajutor pentru a rezolva aceasta problema: la inceputul lui ianuarie 2009 am plecat in strainatate, la munca pentru mai mult timp. In ... (vezi toată discuția)
Ce drept are administratorul de bloc sa treaca la intretinere mai multe persoane dacat trebuie? mihaela12345 mihaela12345 Administratora parintilor mei au trecut la intretinere 4 persoane, desi stateau doar 2. Cand au intrebat parintii mei de unde au scos asa ceva au zis ca m-a ... (vezi toată discuția)
Sunt trecuta la plata intretinerii desi nu stau acolo 15 zile ukutza ukutza buna ziua, Administratorul blocului in care locuiestie prietenul meu ma trecut la intretinere pentru simplu fapt ca vin in vizita la el zilnic vreo 2 ... (vezi toată discuția)