avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Aport natura teren - act constitutiv autentic si la ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Aport natura teren - act constitutiv autentic si la modificare ?

Este vorba despre un SRL deja infiintat. Unul din asociati aduce ca aport un teren.
Este clar ca actul modificator, care practic reprezinta un titlu de proprietate, va fi in forma autentica, conform art.204 alin.2 din lg.31/90.
Intrebarea mea este: trebuie ca si actul constitutiv actualizat sa imbrace tot forma autentica ?

Parerea mea este ca transferul dreptului de proprietate de la asociat la societate se consemneaza in actul modificator (mai precis actul aditional) care a fost facut la notar. Actul Constitutiv in forma actualizata reprezinta aceeasi vointa juridica deja exprimata in acel act aditional, nu reprezinta dovada transferului de proprietate, nu constituie titlu si nu trebuie depus in forma autentica. Insa ma intereseaza si practica si desigur alte opinii.

Problema capata importanta sporita sub urmatorul aspect: la notarul unde s-a facut deja acest act aditional, si desigur s-au platit taxele notariale (de o valoare usturatoare), s-a cerut ca pentru actul constitutiv in forma actualizata sa se plateasca din nou o taxa care se calculeaza la valoarea ce apare in act (mai precis capitalul social adica 200 ron + valoarea aportului adus prin teren) si rezulta din nou o suma foarte mare de bani.
Parerea mea este ca actul constitutiv actualizat reprezinta aceeasi vointa juridica deja exprimata in actul aditional si nu trebuie din nou taxat in baza unui procent din valoarea exprimata in act. Mi se pare practic o taxare dubla pentru aceeasi tranzactie (aducerea terenului ca aport la capitalul societatii).

Continutul art.204 este urmatorul:
Art. 204. - (1) Actul constitutiv poate fi modificat prin hotărâre a adunării generale ori a Consiliului de administraţie, respectiv directoratului, adoptată în temeiul art. 114 alin. (1), sau prin hotărârea instanţei judecătoreşti, în condiţiile art. 223 alin. (3) şi ale art. 226 alin. (2).
(2) Forma autentică a actului modificator adoptat de asociaţi este obligatorie atunci când are ca obiect:
a) majorarea capitalului social prin subscrierea ca aport în natură a unui teren;

b) modificarea formei juridice a societăţii într-o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;
c) majorarea capitalului social prin subscripţie publică.
(3) Dispoziţiile art. 17 alin. (1) se aplică şi în cazul schimbării denumirii ori în cel al continuării societăţii cu răspundere limitată cu asociat unic.
(4) După fiecare modificare a actului constitutiv, administratorii, respectiv directoratul, vor depune la registrul comerţului actul modificator şi textul complet al actului constitutiv, actualizat cu toate modificările, care vor fi înregistrate în temeiul hotărârii judecătorului-delegat, cu excepţia situaţiilor stipulate la art. 223 alin. (3) şi la art. 226 alin. (2), atunci când înregistrarea va fi efectuată pe baza hotărârii irevocabile de excludere sau de retragere.
(5) Oficiul registrului comerţului va înainta din oficiu actul modificator astfel înregistrat şi o notificare asupra depunerii textului actualizat al actului constitutiv către Regia Autonomă Monitorul Oficial, spre a fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, pe cheltuiala societăţii.
(6) Actul modificator al actului constitutiv al unei societăţi în nume colectiv sau în comandită simplă, în formă autentică, se depune la oficiul registrului comerţului, cu respectarea prevederilor alin. (4), şi se menţionează în acest registru, fără a fi obligatorie publicarea lui în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a.
(7) În forma actualizată potrivit alin. (4) se pot omite numele sau denumirea şi celelalte date de identificare a fondatorilor şi a primilor membri ai organelor societăţii.
(8) Abrogat.
(9) Omisiunea este permisă numai dacă au trecut cel puţin 5 ani de la data înmatriculării societăţii şi numai dacă actul constitutiv nu prevede altfel.


Intrebarea mea este: se aplica pentru actul constitutiv actualizat si articolul 5, cuprins in Titlul II care se refera la Constituirea SC, si nu Modificarea ?

TITLUL II
Constituirea societăţilor comerciale


CAPITOLUL I
Actul constitutiv al societăţii


Art. 5. - (1) Societatea în nume colectiv sau în comandită simplă se constituie prin contract de societate, iar societatea pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut.
(2) Societatea cu răspundere limitată se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane. În acest caz se întocmeşte numai statutul.
(3) Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
(4) Când se încheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. În cuprinsul prezentei legi, denumirea act constitutiv desemnează atât înscrisul unic, cât şi contractul de societate şi/sau statutul societăţii.
(5) În cazurile în care contractul de societate şi statutul constituie acte distincte, acesta din urmă va cuprinde datele de identificare a asociaţilor şi clauze reglementând organizarea, funcţionarea şi desfăşurarea activităţii societăţii.
(6) Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori. Forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren;

b) se constituie o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;
c) societatea pe acţiuni se constituie prin subscripţie publică.
(7) Actul constitutiv dobândeşte dată certă şi prin depunerea la oficiul registrului comerţului.
Cel mai recent răspuns: ionutanton777ro , utilizator 17:16, 25 Noiembrie 2008
In primul rand eu cred ca ne puneti la un test grila in al doi-lea rand nu vad rostul actului aditional si in al trei - lea rand un notar nu taxeaza de doua ori acelas bun. Stati linistit( sunteti tanar) Romania nu este chiar asa o tara a tuturor posibilitatilor daca asta vreti sa sugerati.
Cred ca ati reusit sa identificati o lipsa in prevederile legale care a scapat legiuitorului in momentul cand a impus reactualizarea actului constitutiv. Spiritul legii este ca actul prin care se consemneaza transferul dreptului de proprietate asupra bunului - teren adus ca aport in natura la capitalul social, act constitutiv sau ulterior actul modificator al acestui act, sa fie incheiat in forma autentica. Cred ca intr-adevar nu trebuie achitate taxele notariale si de intabulare de doua ori pentru aceasi operatiune desi notarii au regulile lor la incheierea actelor autentice.
Eu v-as recomanda ca actul modificator sa il faceti in forma autentica, iar actul constitutiv reactualizat ca inscris sub semnatura privata, avand in vedere ca scopul acestui act reactualizat nu este sa constituie drepturi.
Actul aditional il faceti in forma autentica, se face transferul de proprietate, apoi actul constitutiv actualizat il redactati si ii dati data certa.

Nu exista nici o motivatie pentru dubla taxare a transferului proprietatii acelui teren. Daca actul constitutiv al societatii in cauza nu prevede obligativitatea formei autentice pentru modificarile sale ulterioare, doar actul adtional prin care se aporteaza terenul trebuie incheiat in forma autentica. Fiind un trasfer de proprietate se datoreaza si taxele aferente statului. Pentru actualizarea actului constitutiv, care este mai mult o operatie tehnica, nu aveti nevoie de forma autentica, si chiar daca ati opta dintr-un motiv sau altul pentru forma autentica, nu se justifica taxarea la valoarea capitalului social de catre notarul public, deoarece nu implica crearea/transferul de drepturi reale imobiliare.
De unde pana unde sa aplicati la modificare prevederile legale pentru constituire?
florinturlete a scris:

In primul rand eu cred ca ne puneti la un test grila in al doi-lea rand nu vad rostul actului aditional si in al trei - lea rand un notar nu taxeaza de doua ori acelas bun. Stati linistit( sunteti tanar) Romania nu este chiar asa o tara a tuturor posibilitatilor daca asta vreti sa sugerati.


De acord cu dl Av Florin, nu era necesar actul aditional.
Era suficienta o hotarare AGA si actul constitutiv care intradevar trebuie sa imbrace forma autentica.

Alte discuții în legătură

Modificare act constitutiv pt srl ContSters57265 ContSters57265 In conditiile in care actul constitutiv este intocmit si inregistrat la Registrul comertului sub semnatura privata , modificarea lui se poate face tot sub ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv al societatii aparute prin divizare Instantlife Instantlife Art 5.... (6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. [u]Forma ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv cool123 cool123 va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare. societatile comerciale care au statut sau alta forma de infiintare in baza legii 31/90 ,sunt obligati sa isi ... (vezi toată discuția)