luizacostache a scris:
Sotul surorii mele este o persoana 'certata'cu legea,iar in privinta mamei si surorii deja suntem in proces pt iesirea din indiviziune din cauza caruia au iesit niste discutii ff mari.Eu nu spun ca i da vreun drept asupra casei voiam doar sa stiu daca au putut legal sa i faca mutatia la domiciliul respectiv,deoarece au oarece antecedente,adica au semnat un contract de comodat cu o firma falsificandu mi semnatura,asa ca nu m as mira sa fi facut ceva si in legatura cu mutatia,si daca intr adevar au facut ceva ilegal ce as putea face mai departe sa remediez'problema'.Va multumesc anticipat
:(( Raspunsul la nedumeririle care va "bantuiesc :"
Situatia dvs este clara dpdv juridic :
Nu-i mai banuiti de cine stie ce intentii infractionale pe membri familiei dvs, deoarece:
1. Sunteti in partaj succesoral si mosteniti potrivit dreptului comun la mostenire, din toata casa, exact cotele ideale care sunt urmatoarele
- 5/8 mama si
- 3/8 dvs impreuna cu sora dvs ! _ ( din toata casa ! )
Mama, dvs, in calitate de sotie supraveituitoare, detine deja 1/2 (cota proprie din casa ) si mosteneste sotul ( din cealalta cota de 1/2 a sotului ) doar 1/4, iar copiii, adica dvs si sora cota de 3/4 , -(repet din cei 1/2 apartinand de drept tatalui ).
In ceea ce priveste mutatia sau un contract de comodat in favoarea cumnatului ( sotul sorei dvs), acestea puteau fi absolut legal incheiate doar fie de mama dvs , ori chiar de sora dvs, in baza dreptului lor pe cota ideala de mostenire, pentru ca de regula un contract de comodat poate privi si afectatia unei singure camere date in folosinta gratuita comodatatului.
Potrivit legii , cumnatul a primit legal acceptul si si-a facut mutatia, pentru ca locuieste legal cu sora dvs, ( pentru numele lui D-zeu sunt sot si sotie ! ) si nimeni nu poate fi presupus ca a savarsit fapte penale asa cum va inchipuiti dvs.
Doar daca va ramanea dvs , dupa partaj, toata casa si dupa ce le despagubeati cu sulta pe mama si sora dvs , atunci deveneati i singura proprietara. Deocamdata Nu , si va trebui sa incercati sa intelegeti ca si ceilalti au drepturi si, ca in familie, se pot lua decizii legale indiferent ca va convine sau nu !:stunned:
Cu stima,
Av Anghelus Ion Gabriel