avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Persoane fizice platesc TVA in urma vanzarii imobile ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Persoane fizice platesc TVA in urma vanzarii imobile ?

Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: boggy_2012 , utilizator 12:05, 14 Mai 2013
5%
5%, 24% sau scutit. Incadrarea intr-o cota sau alta tine de indeplinirea anumitor conditii.
Recent am vizitat un Targ Imobiliar si am costatat ca TVA-ul este 5% !!?
In calitate de "investitor " , persoana fizica , as dori sa flu cuantumul taxelor ( TVA , impozit pe venit , taxe notariale ) pe care le datoreaza la vanzaarea unitatilor imobiliare .
As fi interesat de bibliografie in domeniu .
Multumesc in avans .
Buna ziua .Din cele prezentate mai sus,eu am inteles ca ,daca vand un singur apartament in cursul unui an calendaristic ,chiar daca acel apartament a fost cumparat in scopul vanzarii,nu trebuie sa platesc t.v.a,dar daca vand 2 sau mai multe apartamente in cursul aceluiasi an,sunt nevoit sa platesc tva.
Nelamurirea mea este urmatoarea:daca in cursul unui an calendaristic cumpar si respectiv vand un singur apartament,dar anul urmator calendaristic fac acelasi lucru,adica mai cumpar si vand un alt apartament,se considera ca e continuitate si trebuie sa platesc tva pt cea de-a 2-a tranzactie sau e ocazional si sunt scutit? Si daca trebuie sa platesc tva ,platesc doar pt a 2-a tranzactie sau si pt cea din anul anterior,aceea fiind si prima tranzactie imobiliara,iar plata tva-ului respectiv 24 % reprezinta 24 % din profitul obtinut(daca am obtinut un profit intre cumpararea si vanzarea apartamentului)sau 24 % din totalul sumei incasate din vanzarea apartamentului ,iar in cazul in care platesc 24 % din profit,pt ca asa banuiesc ca e legal,daca nu inregistrez nici un profit,adica cumpar si vand exact la acelasi pret,mai trebuie sa platesc tva,si daca da ,din ce suma ?
Va multumesc !
se plateste tva doar daca persoana fizica devine persoana impozabila, doar daca persoana impozabila depaseste plafonul legal de scutire de 35.000 euro anual si doar daca apartamentul este nou.
persoana fizica devine persoana impozabila doar daca deruleaza mai mult de o tranzactie anual.
aca aceste conditii sunt indeplinite, se plateste tva asupra intregii valori de vanzare, nu asupra marjei profitului.
dreptul de deducere a tva achitata in cazul unui imobil achizitionat si revandut se poate face numai in baza unei facturi emisa de o persoana inregistrata in scopuri de tva.

cititi cu atentie art. 127 din codul fiscal si normele de aplicare - gasiti exemple acolo.

Alte discuții în legătură

Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie spatiu comercial sabrer_2006 sabrer_2006 Rugaminte, la achizitionarea unui spatiu comercial care este regimul in ceea ce priveste TVA-ul?Achizitionarea de la o societate a spatiului respectiv ar fi ... (vezi toată discuția)
Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)