avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Persoane fizice platesc TVA in urma vanzarii imobile ?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Persoane fizice platesc TVA in urma vanzarii imobile ?

Persoanele fizice care construiesc sau revand locuinte, desfasurand aceasta activitate in scopul obtinerii de venituri ,sunt obligati la plata TVA ? In ce conditii ?
Cel mai recent răspuns: boggy_2012 , utilizator 12:05, 14 Mai 2013
Am citit foarte atent art 127 si exemplele de acolo,si eu am inteles ca daca cumpar 2 sau mai multe apartamente,nu noi ,ci in blocuri mai vechi,si le revand in acelasi an calendaristic trebuie sa platesc tva pe profit si nu pe toata suma incasata din vanzarea lor,pt ca in cazul constructiilor noi iti poti deduce tva din cheltuielile de contructie,dar in cazul apartamentelor vechi nu ai din ce sa iti deduci tva ca persoana fizica.De ex : cumpar un apartament in bloc vechi cu 50 mii euro si il revand,peste 3 luni mai cumpar alt apartament tot in bloc vechi tot cu 50 mii si il revand cu 54 mii ,eu am un castig de 4 mii de euro din care trebuie sa platesc statului 24 % adica 1 mie de euro aprox ,pt ca daca ar trebui sa platesc tva din toata suma si anume 54 mii ,ar insemna sa dau statului 13 mii de euro ceea ce mi-i se pare absurd intrucat eu am castigat doar 4 mii,si nici nu imi pot deduce nici o cheltuiala intrucat nu am investit absolut nimic in respectivul apartament.Am inteles corect sau nu ?
Tva-ul de plata este egal cu tva-ul de pe fact de cumparare minus tva-ul de pe fact de vinzare.

Vinzarea imobilele vechi este scutita de tva cf art 141, alin 2, lit f:
f) livrarea de construcţii/părţi de construcţii şi a terenurilor pe care sunt construite, precum şi a oricăror altor terenuri. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea de construcţii noi, de părţi de construcţii noi sau de terenuri construibile. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:
1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat, pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare;
2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ;
3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;
4. o construcție nouă cuprinde și orice construcție transformată sau parte transformată a unei construcții, dacă costul transformării, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piață a construcției sau a părții din construcție, astfel cum aceasta este stabilită printr-un raport de expertiză, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

In exemplul cu ap cumparate in blocuri "mai vechi" trebuie vazut daca se incadreaza la conditiile art 141, alin 2, lit f in ceea ce priveste prima ocupare si daca cel care le vinde a facut sau nu modernizari de minim 50%.
Daca se incadreaza in conditii vinzarea este scutita de tva.
Domnule Pop Grigore ,am citit ,chiar impreuna cu un avocat ( care e adevarat ca nu e specializat pe acest domeniu ) ceea ce ati scris pe 13oct 2011 si din ce am inteles eu ca persoana fizica pot sa vand oricate apartamente in decursul unui an ,atata timp cat nu sunt in blocuri noi fara sa platesc altceva decat impozitul de ~3% . Este corect ?

Sau ca sa o spunem mai concret ... In februarie acest an am vandut un apartament ,iar cu banii incasati pe el am cumparat alte 4 intr-un singur imobil . Daca as vrea sa vand 1 sau 2 din acest imobil la 1-2 luni de la achizitie as fi bagat la plata de TVA ? Mentionez ca ultimele apartamente achizitionate sunt intr-un bloc vechi (mai vechi de 50 de ani) .

Multumesc
norme metodologice.art 127,al 2,punctul (5) spune cat se poate de clar :

(5) În cazul achiziţiei de terenuri şi/sau de construcţii de către persoana fizică în scopul vânzării, livrarea acestor bunuri reprezintă o activitate cu caracter de continuitate dacă persoana fizică realizează mai mult de o singură tranzacţie în cursul unui an calendaristic.

M-am interesat si la fisc au spus asa:daca cumperi si respectiv vinzi mai mult de o constructie(noua sau veche,nu conteaza)in acelasi an calendaristic,trebuie sa platesti tva,deci domnule razvan sn,eu sunt de parere ca sunteti obligat sa platiti tva daca va hotarati sa vindeti in acest an ,oricare din cele 4 apartamente achizitionate,si nici nu puteti fi scutit de plata tva,pt ca in cazul dvs,este clar "activitate cu caracter de continuitate".
daca apartamentele sunt vechi, acestea sunt luate in calcul doar pentru stabilirea plafonului de 35000 euro, nefiind supuse la plata tva.

Alte discuții în legătură

Codul fiscal gorbanescu ramona gorbanescu ramona multumesc pt ca ati citit si ati si raspuns cu lux de amanunt mesajului meu .nu stiu daca trebuia sa specifc dar, terenul este intravilan agricol .asta unu ... (vezi toată discuția)
Tva achizitie spatiu comercial sabrer_2006 sabrer_2006 Rugaminte, la achizitionarea unui spatiu comercial care este regimul in ceea ce priveste TVA-ul?Achizitionarea de la o societate a spatiului respectiv ar fi ... (vezi toată discuția)
Vanzare activ firma Lia Gradinariu Lia Gradinariu Sunt asociat unic la un SRL si as dori sa vand un teren care este achizitionat pe firma. Vanzarea este purtatoare de TVA sau e "scutit fara drept de deducere"? ... (vezi toată discuția)