avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CFP sau INVOIRE ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CFP sau INVOIRE ?

Buna ziua !
Cine hotataste daca acorzi angajatului INVOIRE ( asa cum a specificat in cerere ) sau i-l transformi obligatoriu in CFP si-l transmiti in REVISAL ?
Este specificat acest lucru in Codul Muncii republicat ? Daca da , ce articol pevede asta ?

MULTUMESC !

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:49, 15 Mai 2015
"Invoirea" nu este reglementata de Codul Muncii.
In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului.
De regula, invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale deosebite.
Sunt unele unitati care au in Regulamentul Intern precizari si la conditiile in care angajatorul acorda aceste invoiri salariatului.
In cazul dvs. daca nu exista nicio prevedere in acest sens in Regulamentul intern,atunci angajatorul poate refuza acordarea invoirii angajatului care a solicitat-o.
Pentru cfp trebuie sa existe insa o cerere in acest sens din partea angajatului,nu puteti sa transformati dvs.obligatoriu invoirea in cfp daca nu exista solicitarea angajatului pt. efectuarea de cfp.
Daca salariatul care nu a primit invoire depune cerere pt. cfp ,aceasta este aprobata , se urmeaza mai apoi parcursul legal,adica suspendarea cim cu inregistrarea suspendarii in REVISAL.
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
ContSters136493, utilizator
Aveti dreptate, dar eu prin Invoire inteleg ca nu absentezi nemotivat, dar nici de platit nu esti platit ! Mi se pare logic ....Deci, daca omul are o zi - doua , in care s-a invoit, este musai sa-i suspend CIM pe acea perioada ?
Nu se suspenda c.i.m. pentru invoire .. invoirea seamana mai mult cu o absenta motivata de la locul de munca , ea nu afecteaza vechimea in munca
Ultima modificare: Joi, 13 Octombrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
carmen.balan1967@yahoo.com a scris:

Aveti dreptate, dar eu prin Invoire inteleg ca nu absentezi nemotivat, dar nici de platit nu esti platit ! Mi se pare logic ....Deci, daca omul are o zi - doua , in care s-a invoit, este musai sa-i suspend CIM pe acea perioada ?




Suspendati cim ul doar in caz de cfp solicitat de angajat.Invoirea se plateste iar cim ul nu se suspenda in acest caz.
ondino a scris:

.....Invoirea se plateste iar cim ul nu se suspenda in acest caz.



Invoirea nu se plateste ... in baza la ce este platit , daca salariatul nu lucreaza?

Alte discuții în legătură

Invoire CCA_MVP CCA_MVP care este diferenta intre invoire si concediu fara salariu?si daca pe pontaj salariatul este invoit si nu se plateste ziua de lucru mai trebuie inregistrat in ... (vezi toată discuția)
Dispensa angajata insarcinata Diana_B Diana_B Buna ziua, Daca se poate sa ma ajutati in lamurirea unei situatii. O angajata insarcinata aduce o cerere de invoire pentru o zi (8 ore) pentru a isi efectua ... (vezi toată discuția)
Absenta motivata - plata sau nu a salariului? babysee babysee In societatea in care lucrez, in Regulamentul intern, exista un articol care spune ca se pot practica invoirile (cu acordul supervizorului) dar cu scaderea ... (vezi toată discuția)