avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... absenta MOtivata - plata sau nu a salariului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

absenta MOtivata - plata sau nu a salariului?

In societatea in care lucrez, in Regulamentul intern, exista un articol care spune ca se pot practica invoirile (cu acordul supervizorului) dar cu scaderea corespunzatoare a salariului pentru orele respective, intrand la absenta MOTIVATA.
Este legal asa ceva?
In baza acelui articol, unui salariat daca solicita invoire - cu aceasta terminologie se lucreaza - de la seful ierarhic doua ore intr-o zi pentru o anumita problema personala, i se diminueaza corespunator salariul.

Eu consider ca este o practica total ilegala. Faptul ca am luat la cunostinta de RI nu cred ca inseamna ca mi-am si exprimat acordul asupra tuturor clauzelor lui, nu?!
Stiu ca Codul muncii nu vorbeste despre invoire.

Dvs. ce parere aveti?

Va multumesc anticipat pentru orice sugestie argumentata.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 20:57, 6 Februarie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este legal (si firesc sa nu primiti bani cand nu munciti), in plus ati semnat Regulamentul trebuie sa il respectati sau Angajatorul il aplica legal, fie ca sunteti sa nu deacord cu dispozitiile cuprinse in el (ca doar nu o sa faceti dvs. legea acolo).
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.

Invoirea nu este reglementata legal. In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. Invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. In practica, invoirea se acorda, de regula, atunci cand pentru rezolvarea unor interese personale este necesara absenta salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.
[ link extern ]
freeelis a scris:
Invoirea nu este reglementata legal.

Insa in cazul de fata este reglementata conventional.
Iata :
babysee a scris:

In societatea in care lucrez, in Regulamentul intern, exista un articol care spune ca ...


freeelis a scris:
In baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului.

La locul de munca al userului, tot in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica lor, se utilizeaza invoirea salariatului de la serviciu fara plata salariului, atata vreme cat ambele parti au semnat pentru asa ceva.

@babysee, nu va faceti iluzii, daca ati semnat, Regulamentul intern se aplica asa cum este.
Chiar daca nu este prevazuta de lege, procedura privind invoirea, cu sau fara plata, cu sau fara recuperare, este legala si poate fi inclusa fara probleme in reg. intern. Astfel de regula a existat intotdeauna in contractele colective de munca nationale si de ramura.
De altfel, cu tot respectul, nu inteleg de ce regula il incurca pe initiator, fiindca
1. Nu il obliga nimeni pe salariat sa se invoiasca. Nu vrea ore lipsa, n.are decat sa nu lipseasca.
2. Daca nu ar exista posibilitatea de invoire, nici un alt salariat nu ar putea lipsi pentru o problema personala ivita in orele de program decat sacrificandu.si o zi de concediu normal sau o zi intreaga de fara plata, tot cu acordul unitatii. Din puctul meu de vedere, invoirea este o ... inventie in favoarea salariatilor.

Clauzele ilegale din reg. Intern se pot contesta chiar si dupa ce au fost semnate de luare la cunostiinta, insa aceasta nu este o clauza ilegala.
trandafir2...da, invoirea este reglementata in RI iar supervizorul isi exprima in scris acordul de fiecare data. Si vorbim de invoiri ocazionale cate 2,3h max. pe zi. Eu am consultat si doctrina si reiese ca invoirea=absenta motivata=plata drepturilor salariale.

plus ca, sa nu uitam, nici o retinere din salariu nu se poate efectua fara o sentinta definitiva.

smeagull, RI nu se semneaza de luare la cunostinta (cel putin nu in firma in care lucrez) ci se aduce la cunostinta salariatilor prin afisare, prin e-mail, prin brosuri. Este ceva impus, nu agreat de comun acord. Si da, de acord ca se poate contesta.

incercam sa aflu daca este o practica ilegala.
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Plata salariu proportional cu timpul lucrat didi_06 didi_06 Am un salariat care nu respecta timpul normal de lucru. In cursul unei luni pot sa il platesc cat timp (ore) a prestat fara ca acest lucru sa fie considerata ... (vezi toată discuția)
Cfp sau invoire ? carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cine hotataste daca acorzi angajatului INVOIRE ( asa cum a specificat in cerere ) sau i-l transformi obligatoriu in CFP si-l transmiti in REVISAL ... (vezi toată discuția)
Zile de co oprite din invoiri.buna ziua! la firma la care lucrez se practica următoarea procedura: ... gabrielle_24 gabrielle_24 Buna ziua! La firma la care lucrez se prqctica următoarea procedura: pentru fiecare plecare mai devreme, in caz de nevoie iti faci cerere de invoire ( ... (vezi toată discuția)