avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile de CO oprite din invoiri.Buna ziua! La firma la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile de CO oprite din invoiri.Buna ziua! La firma la care lucrez se practica următoarea procedura: ...

Buna ziua!

La firma la care lucrez se prqctica următoarea procedura: pentru fiecare plecare mai devreme, in caz de nevoie iti faci cerere de invoire ( chiar si pentri 15 minute ). Aceste cereri se pastreaza si in momentul in care se strang cereri care insumate fac 8 ore, ni se opreste o zi din cele 20 de zile de concediu anual. In toata aceasta perioadă nu se verifica pontajul ( multe dintre invoiri s-ar "sterge" cu ceea ce se mai sta peste program ). Zilele trecute am intalnit urmatoarea situatie: unei colege i s-a pus in fata un teanc cu toate invoirile din 2019 pana in prezent si i s-a adus la cunostiinta faptul ca in cei 3 am a insumat invoiri aferente a 8 ore si i se va opri o zi de concediu ( desi ea tot timpul a mai stat cate 30 minute peste program, minute care nu s-au scazut de niciunde). Este legala practica asta? Nu apare niciunde scrisa aceasta practica, ci pur si simplu asa au decis cei din condurere. Este normal sa se mai tina cont in 2022 de invoirile din 2019? Este o regula nescrisa in CMI uri sai regulamentul intern.

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 11 Aprilie 2022
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Invoirea nu este reglementata in niciun act normativ.
Potrivit principiului libertatii de vointa a partilor contractului individual de munca, in practica, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului sau fara plata salariului.

In practica, invoirea se acorda, in general, pentru rezolvarea unor interese personale ale salariatului de la locul de munca pentru cateva ore sau pentru o zi.

Durata maxima a unei invoiri trebuie sa fie reglementata in Reg.Intern al angajatorului si/sau in ccm aplicabil acestuia.
Detalii : [ link extern ] /

Invoirea nu poate fi compensata cu zi de CO .... intr-adevar, numarul de zile de invoiri pot afecta durata CO ,daca asa ceva este mentionat in Reg. Intern.
Buna ziua!

In regulamentul intern nu apare scris despre acest aspect si nu stiu cat de normal este sa ti se contorizeze in 2022 cererile de invoire din 2019. Ca sa nu mai spun ca in regulamentul intern apare precizat faptul ca de la 5 ani vechime se adauga zile in plus de CO, dar in realitate toata lumea are 20 de zile, indiferent de vechime ( poti sa ai si 15 ani in firma ). In CMI avem toti 20 de zile si in regulamentul intern scrie ca se mareste nunarul de zile odata cu vechimea ( ceea ce nu se intampla niciodata).
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2022
Manuela Rășină, administrator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In Reg. Intern nu scrie si cu cat se mareste durata concediului de odihna?
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ba da, scrie, doar ca nu se aplica.

Cornel Vasile a scris:

In Reg. Intern nu scrie si cu cat se mareste durata concediului de odihna?

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atunci , sesizati ITM-ul .

Alte discuții în legătură

Bună ziua! lucrez pe un program de lucru fix, trecut în cim ... gabrielle_24 gabrielle_24 Bună ziua! Lucrez pe un program de lucru fix, trecut în CIM de la 8.30 la 16.30. Angajatorul ne-a pus de câțiva ani de zile sa venim mai devreme cu 30 ... (vezi toată discuția)
Legalitate ordin de serviciu anonim5775 anonim5775 doresc sa stiu daca un ordin se serviciu este legal, iar in caz ca nu este ce dispozitii legale sau incalcat . Prin acest ordin s-a stabilit, doar in ceea ce ... (vezi toată discuția)
Invoire str8 str8 Buna ziua. Doresc sa stiu daca pentru numarul de ore in care trebuie sa fiu la tribunal (reclamant) in contradictoriu cu angajatorul meu (parat), trebuie ... (vezi toată discuția)