avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! Lucrez pe un program de lucru fix, trecut ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! Lucrez pe un program de lucru fix, trecut în CIM ...

Bună ziua!

Lucrez pe un program de lucru fix, trecut în CIM de la 8.30 la 16.30. Angajatorul ne-a pus de câțiva ani de zile sa venim mai devreme cu 30 de minute pentru ca trebuie sa avem pauza de masa 30 min/zi, neinclusa în programul de lucru. Pentru aceasta modificare a programului nu s-a primit niciun act adițional, iar în CCM am văzut ca scrie program de lucru 8 ore/ zi fără a avea inclusa pauza de masa în program, dar nu scrie nici la ce ora se ia pauza de masa, nici care este durata acesteia: 30 min, o ora..nu exista reglementari clare cu privire la acest aspect. Este normal? Am fost surprinsa ca a um 3 ani, la un control al ITM ului ne-au spus repede ca dacă ne întreabă programul de lucru sa spunem ca este de la 8.30 la 16.30 și au luat din perete ( pana sa vina domnii de la ITM ) și aparatul unde noi ne pontaj zilnic cu amprenta. Oare de ce?

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
gabrielle_24, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:15, 6 Martie 2024
Bună ziua,

gabrielle_24 a scris:

Am fost surprinsa ca a um 3 ani, la un control al ITM ului ne-au spus repede ca dacă ne întreabă programul de lucru sa spunem ca este de la 8.30 la 16.30 și au luat din perete ( pana sa vina domnii de la ITM ) și aparatul unde noi ne pontaj zilnic cu amprenta. Oare de ce?

Pentru că era în ilegalitate cu ambele chestiuni. Ca exemplu, pentru pontaj cu amprentă, ANSPDCP a amendat o firmă cu 5.000 de euro:
angajatorul a mai fost sancționat cu alți 5.000 de euro, din cauză că prelucra date biometrice (amprente) ale angajaților, pentru ca aceștia să poată intra în anumite spații cu acces restricționat. Nici de data aceasta nu s-a putut demonstra că alte măsuri mai puțin intruzive ar fi existat, care ar fi putut să ducă la atingerea aceluiași scop.

În acest context, trebuie menționat că datele biometrice au un statut special și ele beneficiază de protecții sporite. Practic, ele fac parte din categoria „datelor sensibile” și implică faptul că prelucrarea lor se poate face doar în situații excepționale, mult mai restrânse decât prelucrarea unor date personale obișnuite.

www.avocatnet.ro/articol_534...

În ceea ce privește pauza de masă, ea este obligatoriu de acordat la un program de muncă mai mare de șase ore, într-un mod care trebuie precizat fie în contractul colectiv de muncă, dacă aveți, fie în regulamentul de ordine interioară:

Dreptul salariaților la pauză de masă nu e un mit, ba chiar e reglementat de Codul muncii, numai că nu e acordat în beneficiul tuturor salariaților. Departe de a fi vorba de o situație de discriminare, pauza de masă trebuie acordată celor care lucrează zilnic mai mult de șase ore.

"În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", scrie în Codul muncii.

Cum anume se acordă această pauză de masă, adică în ce perioadă din timpul de lucru și cât anume durează, nu scrie în Cod. Detaliile acestea trebuie să fie prevăzute în contractul colectiv, acolo unde există, sau în regulamentul intern, cel mai sigur. Spre exemplu, în regulament ar putea scrie că salariatul e liber să-și ia pauza de masă când vrea.

www.avocatnet.ro/articol_470...

Aveți detalii și în acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_567...

Ca să fie legal impusă, acea jumătate de oră cu care veniți mai repede trebuia înscrisă într-un document.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Nu apare precizata niciunde aceasta jumătate de ora venita în plus. Singura precizare în Regulamentul intern și CCM este aceasta " pauza de masa nu este inclusa programului de lucru". Și încă o întrebare, dacă nu va deranjez prea mult: în CIM avem toți trecut 20 de zile lucrătoare de CO, dar în Regulamentul intern și CCM apare specificat faptul ca zilele de concediu sunt si în funcție de vechimea în munca, dar defapt, toți avem doar 20 de zile/an și aproape 15 zile condiționate de angajator. Este normal asa ceva? Cate zile avem dreptul, 20 cum scrie în CIM sau 26 ( în cazul meu ) cu scrie în RI și CCM, conform vechimii în munca?

Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Durata CO in functie de vechime este detaliata exact in ccm /reg. intern ?

Este corecta mentiunea : pauza de masa nu este inclusa programului de lucru ...
Da,

Apar mentionate urmatoarele: " toți salariații au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihna plătit, cu durata minima de 21 de zile, iar în raport cu vechimea în munca, astfel:
Vechimea în munca, durata concediului de odihna:
- pana la 5 ani, 21 zile lucratoare
- între 5 și 10 ani, 24 zile lucrătoare
- peste 10 ani, 26 zile lucratoare
Conform art 140 din legea 53/2003 Codul muncii "

Cele mantionate mai sus sunt scrise atât în RI, cat si in CCM. Dar în CIM sunt trecute doar 20 de zile lucrătoare. Câte avem dreptul defapt?

Referitor pauza de masa, formularea este corecta,dar faptul ca s-a stabilit sa fie pauza de masa de 30 de minute nu trebuia ulterior trecut undeva in vreun act, eventual sa se specifice ca programul de lucru se prelungeste cu cele 30 de minute cat esta pauza de masa? Sau se poate stabili totul doar la nivel verbal,cu obligativitatea sa vii 30 de minute mai devreme la lucru?

Mulțumesc frumos!



Cornel Vasile a scris:

Durata CO in functie de vechime este detaliata exact in ccm /reg. intern ?

Este corecta mentiunea : pauza de masa nu este inclusa programului de lucru ...


1. Se aplica :
Vechimea în munca, durata concediului de odihna:
- pana la 5 ani, 21 zile lucratoare
- între 5 și 10 ani, 24 zile lucrătoare
- peste 10 ani, 26 zile lucratoare
Conform art 140 din legea 53/2003 Codul muncii "

2. Trebuie modificata durata timpului de munca in c.i.m. , prin act aditional, prin adaugarea pauzei de masa de 30 minute

Alte discuții în legătură

Schimbare program de lucru la decizia angajatorului. bună ziua! ... gabrielle_24 gabrielle_24 Schimbare program de lucru la decizia angajatorului. Bună ziua! Lucrez de 8 ani în cadrul unei companii pe un program de lucru de 8 ore ( de luni pana ... (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa-obligatoriu sau nu andreea.dragan andreea.dragan Buna dimineata! Lucrez de aproximativ 1 an de zile in cadrul unei firme, iar programul de lucru a fost de 8 ore, de la 8-16.00. Saptamana trecut, m-au ... (vezi toată discuția)