avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... contestatie NUP
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

contestatie NUP

In luna aprilie, am depus o plangere penala impotriva primarului. Eu mostenesc 3.5 ha teren de la mama, care pana in anul 2001 a fost la un IAS. Acesta s-a desfiintat in anul 2001, iar primarul a luat terenul de la ADS si a "uitat" sa-l restituie. Pentru terenul in cauza detin si hotarare judecatoreasca din anul 1997. Am depus la plangere: hotararea judecatoreasca, adeverinta emisa de primarie din anul 1958, adeverinta emisa de primarie si de acelasi primar in anul 1992, copie de la arhivele statului. Deoarece am gasit la cadastru, anul acesta in luna mai, procesul verbal prin care primarul a luat de la ADS nu 3.5 ha, ci 18.8 ha, nominalizarea mea facandu-se pe anexa 32 si 37.Autor era trecut tata care nu a avut teren la IAS si pentru care aceeasi primarie avea sa restituie exact 18.8 ha, dar in alt sat. Am depus copie si dupa acesta.
Raspunsul procuraturii in data de 2 sep. a fost: "NUP, intrucat faptuitorii au depus diligenta pentru rezolvarea situatie juridice".
Va rog sa-mi spuneti unde pot contesta, deoarece timp de 7 ani cineva a folosit terenul si nu am siguranta ca mi-l vor da, atata timp cat nu s-a emis titlu de proprietate.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: emiliana , utilizator 09:37, 17 Septembrie 2008
Potr. "art. 275(1) C.pr.pen. Orice persoana poate face plangere impotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime.
(3) Plangerea se adreseaza procurorului care supravegheaza activitatea organului de cercetare penala si se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penala.
(4) Introducerea plangerii nu suspenda aducerea la indeplinire a masurii sau a actului care formeaza obiectul plangerii.

Art. 276(1) C.pr.pen.Cand plangerea a fost depusa la organul de cercetare penala, acesta este obligat ca in termen de 48 de ore de la primirea ei sa o inainteze procurorului impreuna cu explicatiile sale, atunci cand acestea sunt necesare.

Art. 277(1) C.pr.pen.Procurorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de indata persoanei care a facut plangerea modul in care a fost rezolvata.

Art. 278 C.pr.pen.
(1) Plangerea impotriva masurilor luate sau a actelor efectuate de procuror ori efectuate pe baza dispozitiilor date de acesta se rezolva de prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, de procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel ori de procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) In cazul cand masurile si actele sunt ale prim-procurorului ori ale procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel sau ale procurorului sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori au fost luate sau efectuate pe baza dispozitiilor date de catre acestia, plangerea se rezolva de procurorul ierarhic superior.
(3) In cazul rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau al ordonantei ori, dupa caz, al rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, plangerea se face in termen de 20 de zile de la comunicarea copiei de pe ordonanta sau rezolutie, persoanelor interesate, potrivit art. 228 alin. 6, art. 246 alin. 1 si art. 249 alin. 2.
(3 ind.1) Rezolutiile sau ordonantele prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor sau ordonantelor de neincepere a urmaririi penale, de clasare, de scoatere de sub urmarire penala ori de incetare a urmaririi penale, se comunica persoanei care a facut plangerea si celorlalte persoane interesate.
(4) Dispozitiile art. 275-277 se aplica in mod corespunzator.

Art. 278 ind.1 C.pr.pen. Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
(2) In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
(6) La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
(7) Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
(8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicanduse in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.
(12) Judecatorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
(13) Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent".

Contestatia care va intereseaza prevede un termen. Dvs. nu ati indicat in mesaj pentru ce anume ati formulat plangere si nici data la care vi s-a comunicat rezolutia(ordonanta) de neincepere a u.p.
Va multumesc pentru raspuns. Am depus urmatoarea
PLÂNGERE PENALÃ
împotriva
1. Primar Com.
2. Secretar Comisie Locală de Aplicare a Fondului Funciar
3. Membrii Comisiei de aplicare a fondului funciar-
Faptele pentru care depun prezenta plângere sunt:
În virtutea Legii 268/2001, Comisia Locală de Aplicare a Fondului Funciar, din care fac parte cei susmenţionaţi, a preluat de la Agenţia Domeniilor Statului, un teren de 3,5 ha, amplasat pe raza com. şi pe care nu l-a predat nici până la această dată proprietarilor de drept, adică, eu ..si sora mea..., ca mostenitoare a averii mamei noastre , născută ......
Potrivit legii 268/2001 şi legii 247/2005, primaria trebuia sa ne informeze şi să ne puna in posesie cu terenul preluat de la Agroindustrial înca din anul 2001.
Deoarece detin urmatoarele acte care atesta dreptul de proprietate asupra terenului, vă depun in copie:
1. Decizia nr. din şedinţa publică din a Tribunalului la Dosarul nr. din1997
2. Decizia nr. din camera de consiliu din 1997 a Tribunalului la Dosarul nr. din 1997
3. Decizia nr. din anul1995 a Prefecturii
4.Certificat nr. din anul 1994 de la Direcţia Generală a Arhivelor Statului
5. Adeverinţa nr. din anul 1992 emisă de Primăria pt. 3.5 ha teren
6. Adeverinţa nr. din anul 1953 emisă de Sfatul Popular al Raionului prin care se recunoste ca s-au cedat cf.HCM 308/1953, 3.5 ha teren de catre numita .....
7. Adeverinţa nr. din anul 1958 emisă de Sfatul Popular al Com.
consider ca mi-au fost lezate o serie de drepturi. În consecinţă vă rog sa dispuneti cele legale.

Rezolutia am primit-o pe data de 08.09.2008 (stampila postei) dar inregistrata la Parchet in data de 02.09.2008.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura si termene contestare n.u.p. ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Am primit azi o rezolutie de neincepere a urmaririi penale la o plangere formulata de mine. Inteleg ca am la dispozitie 20 de zile pentru a ... (vezi toată discuția)
Lovire si alte violente geogxg88 geogxg88 In data de 12.08.2012 am fost lovit cu o sticla in cap provocandu-mi leziuni ce au necesitat 7-8 zile ingrijiri medicale. D-nul procuror a analizat dosarul si ... (vezi toată discuția)
Procedura in penal... gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,daca se mai poate formula recurs/apel impotriva unei sentinte prin care instanta a respins plangerea impotriva ... (vezi toată discuția)