avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariul minim studii superioare ptr contract 2 ore/zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariul minim studii superioare ptr contract 2 ore/zi

buna ziua,

in anul 2005 cand eram studenta am fost angajata cu diploma de bacalaureat si contractul era de 4 ore/zi cu salariul minim de atunci, pe postul de asistent project manager. Apoi dupa 4 ani de facultate in 2006 am luat diploma de licenta -economist. Am prezentat angajatorului o copie dupa diploma de licenta eliberata in 2007 si am solicitat sa fiu incadrata conform studiilor efectuate. Nu am primit nici un raspuns desi mi-a cerut sa ma semnez in corespondenta cu clientii : account manager. Ba chiar din ianuarie 2008 pentru ca se marisera salariil minime pe economie , fara sa ma consulte sau sa ma intrebe m-am trezit ca m-a trecut la contract de 2ore/zi , asistent project manager si salariu de 439 lei si in contract a semnat contabila. Mentionez ca lucrez prin intremediul internetului de la domiciliu. Angajatorul a fost de acord ca sa lucrez de acasa. SI mai hilar ieri am semnat fisa de protectia muncii iar acolo la post este scris: manager proiect. Cu aceasta ocazia i-am cerut angajatorului sa schimbe contractul de pe studii medii pe studii superioare, mai ales ca drepturile de pensie sunt diferite pentru studiile cu care esti angajat. Acum sper ca nu v-am plictisit : daca contractul se schimba pe studii superioare , durata contractului poate ramane aceeasi de 2 ore pe saptamana si salariul va fi acelasi ? Sau pentru cei cu studii superioare salariul minim este acelasi indiferent de durata orelor pe zi lucrate? O alta problema: In codul muncii am citit ca toate drepturile salariale se pastreaza pe durata concediului de odihna. In toti cei 3 ani am primit si bonuri de masa, dar cand am luat zilele legale de concediu de odihna am primit mai putine bonuri de masa. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: tied , utilizator 09:06, 1 Septembrie 2009
1. Daca postul ocupat de dvs. este unul ce necesita studii superioare atunci trebuie sa va acorde salariu corespunzator.
De la 01.10.2008 salariul minim pe economie este de 540 lei. Pentru un post cu studii superioare este de 1080 lei. Pentru ca dvs. aveti un contract individual de munca cu part-time, salariul este proportional cu timpul de lucru. La 2 ore pe zi este de 270 lei.
2. In CCMUNN pe anii 2007-2010, la art.40(3) se spune: "salarizarea personalului se va stabili tinand cont de standardele ocupationale corespunzatoare functiei respective", adica, daca functia respectiva este prevazuta de angajator cu studii medii, chiar daca dvs. aveti studii superioare, puteti accepta sa lucrati pe acel post. Daca nu acceptati va cautai de lucru in alta parte. Dar, discutati cu angajatorul si poate ajungeti la o intelegere privind marirea salariului.
3. Nu se poate sa semneze altcineva in locul dvs. un act aditional la contractul individual de munca. Este un fals si se pedepseste de lege. Luati legatura cu angajatorul si rezolvati problema. Mai ales ca v-a modificat CIM din 4 in 2 ore pe zi, fara sa fiti de acord.
4. Pe perioada CO ati primit bonuri de masa numai pentru zilele in care ati lucrat in luna respectiva. Bonurile de masa nu se dau decat pentru zilele lucrate efectiv.
5. Drepturile de pensie nu difera in functie de studii ci de contributia platita, adica de salariul dvs. Ati auzit dvs. ceva: perioada de facultate la zi este considerata perioada contributiva si se ia in calcul la vechimea in munca pentru pensie.
6. Contractul individual de munca poate fi cu full-time (8 ore pe zi) sau part-time (1-7 ore pe zi) in functie de necesitatile angajatorului. Cu acordul angajatului, perioada de munca se poate modifica prin act aditional la CIM.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
In primul rand nu avea cum sa va schimbe contractul de cat prin act aditional , dupa cum prevede Codul Muncii - CIM se poate modifica doar cu acordul ambelor parti prin act aditional.
In al doilea rand la unCIM cu timp partial incheiat in acest caz cu 2 ore pentru studii superioare salariul se calculeaza pentru doua ore la minimul pe economie de 8 ore .
La 8 ore lucrate salariul minim de incadrare este de 1040 RON si atunci la program de 2 ore vine cam 260 RON.
mileniu a scris:

buna ziua,

in anul 2005 cand eram studenta am fost angajata cu diploma de bacalaureat si contractul era de 4 ore/zi cu salariul minim de atunci, pe postul de asistent project manager. Apoi dupa 4 ani de facultate in 2006 am luat diploma de licenta -economist. Am prezentat angajatorului o copie dupa diploma de licenta eliberata in 2007 si am solicitat sa fiu incadrata conform studiilor efectuate. Nu am primit nici un raspuns desi mi-a cerut sa ma semnez in corespondenta cu clientii : account manager. Ba chiar din ianuarie 2008 pentru ca se marisera salariil minime pe economie , fara sa ma consulte sau sa ma intrebe m-am trezit ca m-a trecut la contract de 2ore/zi , asistent project manager si salariu de 439 lei si in contract a semnat contabila. Mentionez ca lucrez prin intremediul internetului de la domiciliu. Angajatorul a fost de acord ca sa lucrez de acasa. SI mai hilar ieri am semnat fisa de protectia muncii iar acolo la post este scris: manager proiect. Cu aceasta ocazia i-am cerut angajatorului sa schimbe contractul de pe studii medii pe studii superioare, mai ales ca drepturile de pensie sunt diferite pentru studiile cu care esti angajat. Acum sper ca nu v-am plictisit : daca contractul se schimba pe studii superioare , durata contractului poate ramane aceeasi de 2 ore pe saptamana si salariul va fi acelasi ? Sau pentru cei cu studii superioare salariul minim este acelasi indiferent de durata orelor pe zi lucrate? O alta problema: In codul muncii am citit ca toate drepturile salariale se pastreaza pe durata concediului de odihna. In toti cei 3 ani am primit si bonuri de masa, dar cand am luat zilele legale de concediu de odihna am primit mai putine bonuri de masa. Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Din salariul pe care spuneti ca il aveti nu reiese ca va este modificata durata fractiunii de 4 ore pe zi, sigur ca pentru studii superioare ar fi fost necesar un minim de 500 ron brut pentru 4 ore. Fara semnatura dvs. nu poate modifica CIM la 2 ore. Daca semneaza altcineva actul aditional este un fals.
In perioada concediului de odihna nu se primesc bonuri de masa, acestea se acorda pentru timpul efectiv lucrat. Conediu este asimilat timpului efectiv lucrat dar nu este efectiv lucrat pentru primirea bonurilor de masa.
elladomi a scris:

............
La 8 ore lucrate salariul minim de incadrare este de 1040 RON si atunci la program de 2 ore vine cam 260 RON.

:hm:
Salariul minim brut pe economie este de la 1 octombrie 540 lei, iar pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare 1080 lei ;)

@mileniu
Daca postul pe care-l ocupati nu este prevazut in statul de functiuni al societatii ca necesita studii superioare, atunci nu aveti de ce sa-i solicitati angajatorului modificarea incadrarii si , prin urmare, nu este obligat sa va acorde salariul corespunzator pentru studii superioare.
multumesc din nou celor care mi-au raspuns. Pana la urma nu mai conteaza valoarea salariului fix , conteaza sa fiu "incadrata" cu studii superioare intrucat punctajul la pensie este mai mare ptr cei cu studii superioare. Asta daca mai ajung la pensie.... :D ca vad ca tot maresc varsta de pensionare...O zi cu soare tuturor si cinste celor care au rabdare si cunosc toate legile din tara asta!!

Alte discuții în legătură

Facultatea - perioada asimilata pensie l.v. ami_ru ami_ru Buna ziua, La 24.11.14 indeplinesc conditiile de iesire la pensie limita varsta (pt femei): - varsta standard 59ani 11luni - stagiu minim cotizare ... (vezi toată discuția)
Pensionare limita de varsta Carmen Mihaela Carmen Mihaela Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti cand se poate pensiona la limita de varsta sotul meu, nascut pe 17.03.1954 si pensionat de boala (gr.III) la 52 de ani (2006) ... (vezi toată discuția)
Cand poate iesi sotul meu la pensie? carodum63 carodum63 Sotul meu este nascut la 15.06.1949; are o vechime de 27 ani, 3 luni, 16 zile -din care 18 ani 5 luni 4 zile in grupa II de munca,100%; Are studii superioare ... (vezi toată discuția)