Sotul meu este nascut la 15.06.1949; are o vechime de 27 ani, 3 luni, 16 zile -din care 18 ani 5 luni 4 zile in grupa II de munca,100%;
Are studii superioare de 5 ani si serviciu militar de 6 luni.
In prezent nu-si mai poate gasi un loc de munca datorita varstei inaintate.
Ce sanse are de iesire la pensie sau la ce data poate depune dosarul?
Multumesc
1. Pentru un barbat nascut in iunie 1949 varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 34 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 6 luni.
2. Nu se poate reduce varsta standard de pensionare pentru cei peste 18 ani lucrati in gr.a II-a de munca deoarece nu are realizat stagiul complet de cotizare de 34 de ani si 6 luni.
3. Perioadele in care a urmat facultatea si cea de serviciu militar sunt stagii asimilate stagiului de cotizare si se aduaga acestuia numai la pensia pentru limita de varsta.
4. Asadar poate solicita numai pensie de limita de varsta la 64 de ani si 9 luni, in martie 2014.
@tudorvaleriu: Aveti dreptate. Spre rusinea trebuie sa recunosc ca nu am fost atent la detaliul privind realizarea stagiului complet de cotizare (specificat la art.55 alin. 1 din lege). @carodum 63, va rog sa primiti scuzele mele asa cum v-am rugat si pe mesaj privat.
Se poate pensiona?
danares1
Am un angajat cu urmatoarele date: data nasterii :15.12.1949
stagiu de cotizare 29 ani si 5 luni ( din care 1 an 4 luni si 21 zile stagiul militar, in ... (vezi toată discuția)