avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CONTRACT DE INCHIRIERE SPATIU COMERCIAL CU DREPT DE ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CONTRACT DE INCHIRIERE SPATIU COMERCIAL CU DREPT DE PREEMTIUNE

In sept 2002 subscrisa SC C SRL in calitate de locatar am incheiat un contract de inchiriere a unui spatiu comercial cu SC L SRL in calitate de locator, spatiul avand destinatia de restaurant.Durata contractului de inchiriere era de 27 de luni incepand cu 01.10.2002 pana la 31.12.2004.Cuantumul chiriei a fost negociat la suma de 500 de euro pe luna in avans pe 2 ani si a fost achitat integral.Locatorul a acordat o scutire locatarului pt plata chiriei pe primele 3 luni respectiv 10.- 11.- 12.2008.Spatiul era complet dotat si utilat pt activitatea de restaurant , racordat la reteaua de gaz, apa, canal,electricitate, contractele de utilitati au ramas pe numele locatorului care factureaza consumul lunar locatarului.
Cap v. Obligatiile partilor.
Locatorul se obliga:........
lit. e. instituie si recunoaste locatarului un drept de preemtiune in eventualitatea in care spatiul urmeaza a fi vandut la expirarea perioadei de inhiriere.
Locatarul are urmatoarele oligatii:.....
lit. d. sa obtina prin efort financiar propriu toate autorizatiile si avizele necesare desfasurarii activitatii.
lit.e. sa mentina relatii de buna vecinatate....
lit.f. sa nu efectueze nici un fel de modificari sau transformari a spatiului sau a dotarilor acestuia fara acordul scris al locatorului...
lit. i.sa nu cesio neze,subinchirieze,asocieze, gajeze,instraineze, sau sa foloseasca in comun cu alte persoane spatiul inchiriat sau bunurile si dotarile acestuia.
Cap. VIII. Incetarea si rezilierea contractului.
Prezentul contract inceteaza de plin drept fara a mai fi necesara interventia unui tribunal in cazul in care una dintre parti:
- nu-si executa obligatiile esentiale enumerate la cap v.
-cesioneaza drepturile si obligatiile sale prevazute de prezentul contract fara acordul celeilalte parti.
Mai adaug ca spatiul a fost preluat cu pv privind mijloace fixe in valoare de aproximativ 25000 euro, si cu o schita a spatiului (nu cadastrala).
In ian 2004 locatorul ma notifica ca doreste sa vanda spatiul la pretul de 46000 euro plus tva, si in conf. cu lit e din contract ma roaga sa imi exercit sau nu dreptul de a cumpara spatiul in termen de 7 zile.In cazul in care nu ,, procedati la achizitionarea spatiului in termenul mentionat vom considera ca nu sunteti interesati in achizitionarea acestui spatiu si vom proceda la efectuarea vanzarii urmand ca mentionatul contract de inchiriere sa ramana valabil pana la expirarea contractului de inchiriere.
Raspund notificarii si arat ca nu sunt de acord cu cesionarea contractului catre alt proprietar, ca am drept de preemtiune la expirarea contractului de inchiriere, ca il voi exercita la acel moment, ca am achitata chiria inca pe anul ce abia incepuse,ca nici un moment nu sa luat in considerare in cuprinsul contractului de inchiriere ca spatiul poate fi vandut in timpul derularii contractului,ba mai mult ,din clauzele acestuia rezulta clar ca intentia partilor avuta in vedere la data contractarii era de a nu se schimba partile contractante pana la sfarsitul perioadei de inchiriere.
Contractul de inchiriere a fost inregistrat in cartea funciara in anul 2003 mentionandu-se in incheiere un drept de sesizare in favoarea SC C SRL.
Spatiul ce face parte din activul SC L SRL dupa cum se precizeaza in contractul de vanzare cumparare se vinde la data de 12.03 2004 catre o p.f numita O casatorita sub regimul separatiei de bunuri cu cetateanul italian D.
Spatiul comercial impreuna cu mijloacele fixe se vinde la pretul de 46000 euro plus tva.
Spatiul se arata in contract este inchiriat SC C SRL pana la data de 31 12 2004 in baza contractului de inchiriere,prin care se instituie in favoarea sc chiriase un drept de preemtiune in cazul vanzarii spatiului.Mentionam ca s-a exercitat dreptul de preemtiune al chiriasei conf notificarii nr 46 N/2004 (se refera la notificarea locatorului prin care mi s-a comunicat intentia de a vinde, si nu se refera la raspunsul meu care poarta alt numar si despre care nu se vorbeste nicaieri in contractul de vanzare macar ca ar fi existat) dar chiriasa nu si-a manifestat vointa de a cumpara.
Imobilul nu este grevat de sarcini cu exceptia sesizarii in favoarea SC C SRL referitoare la contractul de inchiriere existent asa cum rezulta din extrasul de carte funciara.
Cumparatoarea afirma ca a luat la cunostinta de inchiriere si se obliga sa o respecte.
In momentul de fata ne aflam in actiune in evacuare in tribunal.
Exprimati un punct de vedere juridic fata de cazul prezentat.
Revin putin mai tarziu cu detalii despre actiunile derulate din 2004 pana azi.
SC C SRL isi desfasoara activitatea in spatiul in litigiu. Am termen pe 19. V a rog astept raspuns
Cel mai recent răspuns: ContSters52707 , utilizator 01:49, 22 Septembrie 2008
DIANA AVA a scris:

lit. e. instituie si recunoaste locatarului un drept de preemtiune in eventualitatea in care spatiul urmeaza a fi vandut la expirarea perioadei de inhiriere.

Revin putin mai tarziu cu detalii despre actiunile derulate din 2004 pana azi.
SC C SRL isi desfasoara activitatea in spatiul in litigiu. Am termen pe 19. V a rog astept raspuns

Eu sunt chiar curioasa ce fel de actiuni s-au derulat si prin care a avut castig de cauza SC C SRL
(vorbiti de o perioada contractuala pana la sfarsitul lui 2004 si scutiri prin 2008!? - pana la urma acest contract s-a prelungit? Cu cine? cu noul proprietar? - asta asa in paranteza si pt ca mi-e cam neclar).

Cat priveste clauza de la lit e. , parerea mea e ca in nici un caz ea nu poate fi interpretata ca o interdictie de instrainare pe perioada derularii contractului (ca e prost redactata asta-i adevarat). Ce se intampla cand proprietarul vinde bunul dat in locatiune zice prin legi.
Contractul nu prevede un termen pentru exercitarea dr de preemtiune. Sa interpretezi ceva de genul - am timp sa ma gandesc pana la finele contractului e cam tras de par.
Poate fi interpretat si asa: locatarul are dr de preemtiune la fine contractului, nu si daca bunul se vinde in timpul derularii contractului (poate fi un punct de vedere, chiar daca si asta pare tras de par).
Clauza e neclara, iar proprietarul v-a invitat sa va exercitati dreptul (dupa o interpretare plauzibila, aceea ca oricand in timpul si pana la finele contractului aveati un drept de preemtiune in eventualitatea vanzarii).
Nu stiu. Dificil de spus cunoscand doar cateva clauze din contract.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Imi pare rau- perioada de scutire era oct,nov,dec 2004.
Pentru mine clauza privind preemtiunea este foarte clara in sensul ca locatorul ,,instituie si recunoaste locatarului un drept de preemtiune in eventualitatea in care spatiul va fi vandut la sfarsitul perioadei de inchiriere.''Eu nu inteleg nici o clipa ca din acest text rezulta ca s-ar fi luat in calcul posibilitatea ca acest spatiu sa fie vandut in timpul locatiunii - nu se spune nicaieri ca locatarul are drept de preemtiune doar la sfarsitul locatiunii in timpul acesteia nu mai are acest drept.Apoi chiria era platita in avans pana la 31 dec 2004.Locatorul nu-mi putea pretinde chiria pe care deja o incasase cat si pretul imobilului in acelasi timp.Nicaieri in cotract nu scrie ca locatorul are dreptul sa-mi scoata in 7 zile -termen stabilit doar de acesta-46000 euro+tva din buzunar pt ca asa i-a venit lui intr-o zi sa vanda spatiul.Mai mult obligatia mea era de a nu cesiona,gaja,.... cap. v lit. i.Oare locatorului nu-i incumba aceeasi obligatie? Cap VIII ....cesioneaza......Clauzele contractului nu se interpreteaza unele prin celelalte in scopul de a se realiza contractul si nu in scopul de a-l desfiinta?
Daca nu aveam drept de preemtiune decat la sfarsitul locatiunii atunci de ce s-a mai complicat locatorul sa ma notifice in timpul acesteia daca era liber sa vanda? Tocmai pt ca nu putea cesiona drepturile si obligatiile contractului fara acordul celeilalte parti conf cap VIII
Initial pf O a promovat o actiune pe ordonanta in evacuare fara sa aiba in acelasi timp si o actiune pe drept comun.Oricum nu a putut justifica urgenta,vremelnicia - sa fie evacuata pana cand parata? SC C SRL avea promovata in acest timp o actiune in constatarea nulitatii cv. pe ordonanta judecatorul s-a pronuntat in sensul ca SA C SRL ramane in spatiu pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile in actiunea privind constatarea nulitatii cv.
Ordonanta proprietarului p. f. era sortita esecului de cand a scris-o. Nici nu trebuia sa se oboseasca:)

Pe de alta parte, nici solutia data in ordonanta promovata de SC nu mi se pare tocmai OK. Pentru ca data ramanerii def si irev a hot poate fi (si se pare ca si e) ulterioara incetarii la termen a contractului. Practic judecatorul prelungeste un contrcat de inchiriere peste termenul agreat de parti... In ce temei? Adica face din caracterul vremelnic o treaba tare sugubeata.

Nu ma intelegeti gresit, incerc sa privesc obiectiv (si la prima vedere). Cu totul alta poate fi ... optica mea, dupa ce stau o noapte cu ochii in tavan si cu creierul pus sa gandeasca in favoarea partii care m-a angajat. :)
Evacuarea a fost promovata dupa incetarea contrctului.Judecatorul nu a mai avut ce sa prelungeasca.Ma aflam deja inafara contractului.Contract de inchiriere agreat de parti nu a existat intre mine si reclamanta.Eu nu am fost nici un moment ''chiriasa ei''.Ca am devenit impotriva vointei mele si a clauzelor contractului de inchiriere dintre mine si fostul proprietar....asta e altceva.

Alte discuții în legătură

Clauza in contractul de inchiriere spatiu ContSters75393 ContSters75393 Doresc sa inchei un contract de inchiriere spatiu comercial pe o durata de 3 ani dar am o nelamurire in cazul in care firma nu m-ai da randament pot rezilia ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu luminel luminel Se incheie un contract de inchiriere pe o perioada de 3 ani intre proprietar, SC X SRL si chirias SC Y SRL. Chiriasul foloseste 3 luni spatiul dupa care ... (vezi toată discuția)
Cum inchei un contract de inchiriere si ce urmeaza ContSters115447 ContSters115447 am infiintat o firma si urmeaza sa inchiriez un spatiu comercial .Doresc sa stiu daca se incheie la notar ,unde se declara pe urma de mine ,asociat unic sau de ... (vezi toată discuția)