avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... penalitatiile-dobanda pot depasi cuantumul total al ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

penalitatiile-dobanda pot depasi cuantumul total al creantei?

Am un contract de imprumut incheiat prin notariat intre doua persoane fizice ajuns de 2 ani la scadenta. In el, partile au convenit penalitati de intarziere - dobanda conventionala.
In caz ca debitorul nu achita suma pana la termenul stipulat, partile convin ca acesta sa achite o dobanda conventionala in cuantum de x lei pe luna.
Creditorul cere incuviintarea executarii silite pentru dobanda si penalitati. Instanta se pronunta favorabil, executorul judecatoresc desemnand un expert contabil care face calculul. Astfel, dobanzile de intarziere depasesc cuantumul creantei.
Debitorul, prin avocat, depune contestatie si spune: " potrivit dispozitiilor Codului Civil, dobanda si penalitatile, precum si alte despagubiri, nu pot depasi cuantumul total al creantei." - fara insa a specifica articolul
Intrebare: Pot sau nu depasi cuantumul creantei? contractul de ipoteca a fost incheiat in septembrie 2009.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 14:57, 14 Octombrie 2011
Penalitatile nu pot depasi debitul decat daca a fost stipulat expres acest lucru in contract conf. legii nr. 469/2002.

Chiar daca respectiva lege a fost abrogata, ea era in vigoare la momentul semnarii contractului.
Am gasit acum cautand pe google, ca legea 246/2009 (cea care o abroga pe 469/2002) a fost publicata in Monitorul Oficial in 30 iunie 2009. Contractul meu este semnat in septembrie 2009. Nu stiu insa cand a intrat in vigoare 246/2009, adica la cat timp dupa publicarea in Monitorul Oficial; si nici nu stiu cum sa fac sa o gasesc, maine dimineata am termen.
Va multumesc mult!
Da, nu m-am uitat la ce data ati incheiat contractul. Nu se mai aplica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces de insolventa florin_b florin_b Buna ziua. Va supun atentiei Dvs. urmatoarea problema: In urma neplatirii a unor fact. de inchiriere a unui spatiu, valoarea totala a creantei calculata cu ... (vezi toată discuția)
Formula calcul penalitati de intarziere Ana Popescu Ana Popescu ma poate ajuta cineva cu formulele dupa care se calculeaza penalitatile de intarziere la o datorie datand din anul 2009? Spre exemplu, factura este emisa la ... (vezi toată discuția)
Penalitati de intarziere vopsea vopsea Legea 469/2002 a fost abrogata prin Legea nr. 246/2009. Contractele de vanzare cumparare au fost incheiate in anul 2004 debitul datorat fiind de 18.159 ... (vezi toată discuția)