Am un contract de imprumut incheiat prin notariat intre doua persoane fizice ajuns de 2 ani la scadenta. In el, partile au convenit penalitati de intarziere - dobanda conventionala.
In caz ca debitorul nu achita suma pana la termenul stipulat, partile convin ca acesta sa achite o dobanda conventionala in cuantum de x lei pe luna.
Creditorul cere incuviintarea executarii silite pentru dobanda si penalitati. Instanta se pronunta favorabil, executorul judecatoresc desemnand un expert contabil care face calculul. Astfel, dobanzile de intarziere depasesc cuantumul creantei.
Debitorul, prin avocat, depune contestatie si spune: " potrivit dispozitiilor Codului Civil, dobanda si penalitatile, precum si alte despagubiri, nu pot depasi cuantumul total al creantei." - fara insa a specifica articolul
Intrebare: Pot sau nu depasi cuantumul creantei? contractul de ipoteca a fost incheiat in septembrie 2009.
Va multumesc!
Am gasit acum cautand pe google, ca legea 246/2009 (cea care o abroga pe 469/2002) a fost publicata in Monitorul Oficial in 30 iunie 2009. Contractul meu este semnat in septembrie 2009. Nu stiu insa cand a intrat in vigoare 246/2009, adica la cat timp dupa publicarea in Monitorul Oficial; si nici nu stiu cum sa fac sa o gasesc, maine dimineata am termen.
Va multumesc mult!