avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Soare si stele
Discuție deschisă în Cultură generală

Soare si stele

am o discutie infinita cu un prieten care sunstine:
"cand te uiti la o stea, ea nu este acolo, in prezent, in spatiu. a fost acum x timp , acest x timp fiind calculat cu formula viteza luminii x distanta astru-pamant."
as dori, va rog frumos, o lamurire in acest sens. cand te uiti la o stea, este sau nu "contemporana" cu noi?
mii de multumiri :)
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:17, 11 Noiembrie 2011
"va recomand" un profesionist!Albert Einstein" teoria relativităţii generale";):ok:
Va recomand site-ul

[ link extern ] /

de pe care am luat doar un fragment dintr-un articol:



In primul rand, distanta e o mare problema. Chiar si cea mai apropiata stea de noi (exceptand Soarele) se afla la o distanta de 4,37 ani lumina, adica 37 de mii de miliarde de kilometri. Daca luminii Soarelui ii sunt necesare 8 minute pentru a ajunge pe Pamant, lumina altor stele din Univers ar ajunge in milioane de ani. Ceea ce inseamna ca exista sansa ca acele stele sa nici nu mai existe macar in momentul cand o privim.

Zilele trecute imi ascultam fiul la limba romana, avea de invatat La steaua de Mihai Eminescu - si mi-am adus aminte de topicul acesta.

Poezia este adevarata lectie de astronomie pentru incepatori :)



La steaua care-a rasarit
E-o cale-atât de lunga,
Ca mii de ani i-au trebuit
Luminii sa ne-ajunga.

Poate de mult s-a stins în drum
În departari albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre.

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie;
Era pe când nu s-a zarit,
Azi o vedem, si nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adânca,
Lumina stinsului amor
Ne urmareste înca.


explozia de lumina rezultata in urma detonarii , in octombrie 1944, a celor 2 bombe nucleare la Hiroshima si Nagasachi , inca mai circula in univers ceea ce sigur a fost observata abia in momentul la care cititi acest raspuns sau cu doar cativa ani mai in urma de catre o alta posibila civilizatie aflata pe traiectoria luminii a carei sursa am determinat-o mai sus.Deci este posibil ca luminitele pe care le vedem noi noaptea pe cer (stele sau nu) ar putea fi demult apuse.Este ceea ce Eminescu a redat atat de frumos in versuri.pur stiintific si nimic mai mult
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
vgeorge, utilizator

Pur stiintific, foarte adevarat. Ma intreb cati dintre cei care au citit-o au inteles-o; eu recunosc ca pot spune abia acum acest lucru, n-a fost una dintre poeziile pe care le-am tinut minte pentru ca nu mi-a placut - daca n-am priceput nimic :wassat:

De fapt, nu vreau sa vorbesc in numele nimanui: eu abia acum realizat ce ascund versurile si ma minunez de inteligenta lui Eminescu; mi-am propus sa aflu de unde stia astronomie si ma gandesc ca daca ar fi fost contemporanul nostru, probabil radea de astrologi si horoscop :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

A murit poetul adrian paunescu rosu gheorghe rosu gheorghe Incepand de astazi Flacara poeziei lui ADRIAN PAUNESCU nu mai palpaie, dar ne va lumina neincetat. Odihna vesnica neobositului poet! (vezi toată discuția)
Traducem o poezie? Alin Popescu Alin Popescu Textul e mai jos, provocarea e sa o traducem intr-o forma cat mai corecta si fluenta, astfel incat cititorul de limba romana sa poata intelege atat spiritul ... (vezi toată discuția)
Poezie_strofa creatie proprie pirvucristian pirvucristian M-am nascut, cand cerul plangea cu stele, si LUNA mi-a dat printre ele, primul SARUT. (vezi toată discuția)