avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită stabilire pret si termen pentru vanzarile de imobil in ...
Discuție deschisă în Executare silită

stabilire pret si termen pentru vanzarile de imobil in executare silita

Articolul 504 c.proc.civ. , coroborat cu art.509 c.proc.civ. cuprind prevederi legale care stabilesc conditiile si termenele in care se desfasoara vanzarea la licitatie a unui imobil, in cadrul unei executari silite.
Prin urmare,
- avem termenul de 5 zile de la stabilirea pretului in care executorul intocmeste si afiseaza publicatia de vanzare, (504, preambul).
- avem termenul care nu va fi mai scurtde 30 si nici mai lungde 60 de zile, stabilit pentru vanzare (504 al.2), unde pretul de incepere al licitatiei este cel din expertiza de evaluare sau constimtit de debitor si creditor. Dar nu se prezinta nici un ofertant.
- avem termenul de cel mult 60 de zile, de la termenul anuntat pentru prima licitatie, la care pretul scade la 75 % din pretul anuntat la prima publicatie, sau la cel mai mare pret oferit. Dar nu se prezinta nici un ofertant.

Practica executorilor judecatoresti este de a mai organiza in continuare vanzari la care pretul de stigare este diminuat.

Intrebarile sunt: Care este temeiul legal pentru o a treia licitatie? La a treia licitatie pretul de pornire este stabilit in mod corect, daca avem in vedere ca termenele stabilite de legiuitor? Nu ar trebui ca in cazul in care la primele doua licitatii nu a venit nimeni executaorul sa stabileasca pretul vanzarii printr-o noua expertiza/reactualizare a celei initiale?

Parerea mea, este ca termenele aratate sunt imperative si ca in cazul unor licitatii anuntate peste cele maxim 125 de zile (adunand 5+60+60), fara a avea o noua stabilire de pret conform 411 al.3, acestea nu sunt tinute cu respectarea prevederilor legale. Atentie nu zic ca debitorul nu trebuie executat, sustin doar ca trebuie stabilit din nou pretul si anuntate din nou licitatii conform prevederilor legale mentionate.

Parerea unor executori judecatoresti, este ca termenele la care fac referire sunt de recomandare, si ca daca asta este practica asa se face. Nu pot fi de acord si doresc si parerea dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 19:24, 17 Septembrie 2008
am vazut si eu ca practica executorilor este de a organiza in continuare vanzari cu pretul diminuat.

parerea mea este ca termenele sunt imperative si vanzarea ar trebui incheiata dupa al doilea termen si reluata cu o expertizare noua pt urmatoarea runda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen al licitatiei handsu handsu Executarea silita nu poate avea loc mai deverem de 30 de zile de la data somatiei. In cazul in care licitatia se repeta trebuie respectat acest termen de ... (vezi toată discuția)
Despre executare silita prin licitatie imobil.(executor judecatoresc) gabitzu1ro gabitzu1ro buna si un Craciu Fericit! Am o intrebare.: poate avea loc executare silita a unui imobil de catre executor judecatoresc fara decizia unei setinte de judecata ... (vezi toată discuția)
Executare silita Marta Tot Marta Tot Doresc un raspuns pentru urmatoarea situatie: un pensionar are trei credite de nevoi personale, fara ipoteca, la trei banci diferite, in valoare totala de ... (vezi toată discuția)