avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contoare de apa menajera
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contoare de apa menajera

Bună ziua !
Locuiesc într-un bloc cu patru etaje, unde sunt 20 de locuinţe. Fiecare consumator are contor secundar pentru apa rece. . La o dată stabilită se citesc toate contoarele în vederea stabilirii cantităţilor de apă rece consumată.
Din păcate în fiecare lună este mare diferenţă între cantitatea rezultată din însumarea cantităţilor arătate de contoarele secundare şi contorul principal instalat de serviciile comunale.
Am făcut nenumărate reclamaţii, am controlat şi modul de instalare a contoarelor secundare, dar diferenţele există, ex. la 20 de apartamente 75-80 metri cubi pe lună.
Aş vrea să ştiu ce prevede legislaţia cu privire la stabilirea plăţii contravalorii apei consumate. Ce drepturi şi obligaţii au consumatorii cât şi furnizorii de apă potabilă. Ce contoare (apometre) pot fi folosite, cine face verificarea acestora .
Mulţumesc pentru ajutor.s.d.
Cel mai recent răspuns: pauldrv , utilizator 14:50, 17 Septembrie 2008
Este o problemă ultracunoscută atât în RO, cât şi în străinătate. Se ştie că bilanţurile volumetrice făcute prin compararea înregistrărilor contorului de branşament cu suma indicaţiei contoarelor "secundare" (cum le numiţi dvs.) nu se "închid" niciodată, dar absolut niciodată. Uneori diferenţa ajunge până la 60% din valoarea măsurată la branşament! Cauza principală este faptul că toate contoarele mici, chiar cele foarte bune, încep să se învârtă peste un anumit debit, numit "debit de pornire", care poate fi chiar mai mare de 10 l/h. Astfel, contoarele de apartament nu "simt" pierderile de apă cauzate de instalaţiile defecte, cele mai vinovate fiind garniturile proaste de la vasul de WC. Toate aceste firicele de apă adunate de la toate apartamentele fac un debit suficient de mare ca să pună în mişcare contorul de branşament care se învârte conştiincios zi şi noapte. Ca să vă convingeţi că nu vă mint faceţi următorul experiment: cu ochii la contor, deschideţi un robinet până la limita la care rotiţa sub formă de steluţă a contorului începe să se învârtă. Măsuraţi cu un PET de 2 litri apa adunată într-o oră. Înmulţiţi volumul măsurat cu numărul de contoare din bloc şi cu nr. de ore dintr-o lună (720) şi veţi ajunge la un volum chiar mai mare decât cei 75-80 mc care vă nemulţumesc.
Din cauza acestei necorelări, peste tot în lume contoarele de apartament nu sunt considerate contoare propriu-zise, ci "repartitoare", adică aparate care sunt folosite la repartizarea costurilor între consumatorii alimentaţi de la un branşament comun. După câte ştiu, şi la noi în ţară există un regulament care stabileşte procedura de împărţire între locatari a pierderilor, proporţional cu consumul fiecăruia. Cât despre contoare, puteţi să mergeţi să le verificaţi (la metrologia locală, sau într-un laborator autorizat), dar veţi avea surpriza să aflaţi că cele mai multe dintre ele sunt OK. Mai bine vă convingeţi vecinii să-şi repare instalaţiile şi pe cei mai lacomi dintre ei să-i rugaţi să nu mai adune apă "cu picătura" în cadă, furându-i astfel pe ceilalţi.
Multumesc pentru mesaj.
Ar fi bine sa stiu unde se gaseste regulamentul, care prevede modalitatea repartizarii intre locatar a pierderilor.
Poate ma ajuta cineva.
s.d.
Pentru alimentarea de la termoficare (energie termică şi apă caldă) există Ordinul ANRSC 233/2004. Pentru apă rece procedura ar trebui să fie similară cu cea de la apă caldă. Există un proiect de ordin pe care nu ştiu dacă l-au aprobat, deşi ar cam fi cazul, fiind pus în anchetă publică până în sep. 2007:
www.anrsc.ro/index/legislatie/repartizare%20apa.pdf
Oricum, firmele de repartizare foloseau procedura, chiar înainte de a fi aprobată prin ordin.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pierderile de acm(apa calda menajera)... ndan57 ndan57 :sorry:firesc este sa nu se impute si celor cu CT si chiar celor debransati de la sistemul centralizat. In cadrul asociatiei o persoana care implemenreaza un ... (vezi toată discuția)
Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa fac sa nu platesc diferentele de apa? AmeaDica AmeaDica La asociatia de propietari din care fac parte citirea apometrlor din aprtamente nu s-a mai facut de 5 ani.Pe luna se baga diferente de cate 10-17lei pe ... (vezi toată discuția)