avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil???

Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului.
Avand in vedere ca salariatul a inaintat dosarul in vederea pensionarii nu-i putem inceta contractul individual de munca decat in momentul comunicarii deciziei de pensionare.
acum vine partea interesanta.............

la depunerea dosarului si a cartii de munca, salariatul a fost retrimis la unitate cu biletel, sa i se inchida cartea de munca conf art.56 lit.d.....................

am incercat sa discutam cu angajatii de la casa de pensii dar se incapataneaza pe ideea lor, si refuza primirea dosarului asa cum este acum
ce pot face in acest caz????#-o
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 18:28, 26 Septembrie 2008
Eu nu cred asa ceva. Ori cei de la CP nu au inteles ce doriti ori dvs. nu ati inteles ce vor ei.
La Casa de Pensii se inainteaza carnetul de munca cu inscrierea: "propus la pensie (limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, pentru incapacitate de munca) cu data de... " (conform cererii de pensionare).
Dupa ce se emite decizia de aprobare a pensiei, i se inceteaza CIM, se duce cu decizia de incetare a CIM la Pensii si este pus in plata cu data incetarii CIM.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
monya a scris:

Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta, pensionare anticipata, pensionare anticipata partiala sau pensionare pentru invaliditate a salariatului.
Avand in vedere ca salariatul a inaintat dosarul in vederea pensionarii nu-i putem inceta contractul individual de munca decat in momentul comunicarii deciziei de pensionare.
acum vine partea interesanta.............

la depunerea dosarului si a cartii de munca, salariatul a fost retrimis la unitate cu biletel, sa i se inchida cartea de munca conf art.56 lit.d.....................

am incercat sa discutam cu angajatii de la casa de pensii dar se incapataneaza pe ideea lor, si refuza primirea dosarului asa cum este acum
ce pot face in acest caz????#-o

Cartea de munca se incheie cu " propunere la pensie" in baza deciziei de "propunere la pensie". Se vizeza de catre ITM ( care nici nu o vizeza daca se incheie cu decizei de incetare CIM in cazul pensionarii fara copie dupa decizia de pensionare.)
Nu cunosc care ar fi motivele pentru care Casa de pensii ar cere ceva ce nu prevede legea." Gradina Domnului" este mare insa nu cred sa solicite casa de pensii ceva ce nu prevede legea.

Nu ati specificat insa daca este vorba de pensie pentru invaliditate, in acest caz se poate face o decizie de pensionare( deci in mod direct pensionare art. 56 lit d) in baza actelor medicale in care este specificata data cu care se propune pensionarea, in acest caz data pensionarii nu mai este data comunicarii deciziei de catre casa de pensii ci este data cu care propune pensionarea comisia de expertiza medicala, angajatul nu se va mai prezenta la serviciu fiind inapt pentru munca.
Ultima modificare: Marți, 16 Septembrie 2008
adelaida_07, utilizator
sustin si eu cele scrise mai sus de d-nul tudorvaleriu si adelaida_07
Ce faceti cu angajatul in cazul in care ii inchideti carnetul de munca cu art.56 lit.d) si nu i se aproba pensionarea? Deoarece prevederile sunt foarte clare:
Art. 56.Contractul individual de muncă încetează de drept:
d) la data comunicării deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, pensionare anticipată, pensionare anticipată parţială sau pensionare pentru invaliditate a salariatului, potrivit legii.
Cu siguranta e o neintelegere ori la angajator, ori a casa de pensii.
De aceea decizia este de propunere la pensie pentru a se evita o atare situatie.
In privinta unei pensii pentru invaliditate comisia medicala nu face propunera de pensionare daca salariatul nu indeplineste conditiile si nici acesta nu poate sa se prezinte la locul de munca fiind inapt de munca, ca urmare data de pesionare va fi tot cea data de comisie.

Alte discuții în legătură

Pensionare in urma invaliditatii mirabela_viorela mirabela_viorela Buna ziua, Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra pentru ca nu m-am mai lovit de o astfel de situatie si nu stiu exact pasii de urmat, si anume: Un ... (vezi toată discuția)
Cum se inchide o carte in caz de pensionare limita varsta? Isa  Radov Isa Radov In luna octombrie 2006 un salariat al institutiei noastre a solicitat inceperea procedurilor de intocmire a dosarului de pensionare pentru limita de varsta si ... (vezi toată discuția)
56 d? eujad eujad pentru un salariat care are decizie grad 3 pensionare, cum se face inscrierea in carnetul de munca ? Mai trebuie sa anunt Casa de pensii sa il puna in ... (vezi toată discuția)