avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare in urma invaliditatii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare in urma invaliditatii

Buna ziua,

Am si eu nevoie de un sfat din partea voastra pentru ca nu m-am mai lovit de o astfel de situatie si nu stiu exact pasii de urmat, si anume:
Un salariat a fost in concediu medical pe caz de boala 169 de zile.
S-a prezentat ieri cu o decizie asupra capacitatii de munca si un extras(Anexa 33) cu propunere pentru pensie de invaliditate.
Conform deciziei asupra capacitatii de munca este incadrat la un grad de invaliditate III. Functia pe care este incadrat nu o mai poate exercita, pentru ca il solicita foarte mult si vrea sa se pensioneze.
Ce se intampla cu CIM-ul lui? Inceteaza de drept in temeiul art.56 lit.d Codul Muncii?
Eu m-am gasdit sa fac in felul urmator: incetarea CIM-ului in baza temeiului mentionat anterior, completarea si inchiderea cartii de munca, intocmirea dosarului de pensionare si depunerea acestioa la Casa de pensii.
Va rog sa imi spuneti daca, pasii mentionati sunt corecti si daca gresesc, cum anume trebuie sa procedez.

Va multumesc
Mirabela

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 12:57, 27 Februarie 2009
Art.56 lit.d c.mun. prevede incetarea de drept la data comunicarii deciziei de pensionare ... in practica, asa se procedeaza cum ati precizat dvs.
Elis, iti multumesc pentru raspuns, insa am o nelamurire, si anume cu o alta speta asemanatoare, dar care a primit un raspuns diferit.
www.avocatnet.ro/content/for... .

Singura diferenta pe care eu o observ intre cazul meu si cel expus in link - ul anterior, este propunerea de pensionare emisa de Comisia de expertiza, propunere emisa cu data de 26.02.2009, in conditiile in care ultimul concediu medical a fost valabil pana in data de 25.02.2009.

Inca o data iti multumesc pentru raspuns.
Seara buna.
mirabela_viorela a scris:

S-a prezentat ieri cu o decizie asupra capacitatii de munca si un extras(Anexa 33) cu propunere pentru pensie de invaliditate.
Conform deciziei asupra capacitatii de munca este incadrat la un grad de invaliditate III.
Eu m-am gasdit sa fac in felul urmator: incetarea CIM-ului in baza temeiului mentionat anterior, completarea si inchiderea cartii de munca, intocmirea dosarului de pensionare si depunerea acestioa la Casa de pensii.
Va rog sa imi spuneti daca, pasii mentionati sunt corecti si daca gresesc, cum anume trebuie sa procedez.

Stimata doamna, dvs. nu puteti depune dosarul la casa de pensii, asta o poate face numai salariatul dvs., care va completa o cerere in acest sens.
Potrivit art. 82, alin. 1 din Legea 19/2000, "pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia".
Cererea insotita de actele prevazute in Ordinul 340/2001 se depun la casa de pensii.

Pe de alta parte, opinia mea este ca nu puteti inchide carnetul de munca in temeiul art. 56, lit. d) Codul muncii. Discutati si cu salariatul, care inteleg ca doreste sa se pensioneze, art. 55, lit. b) este temeiul potrivit pentru a inchide carnetul de munca.
Nu ii voi depune eu dosarul la Casa de pensii. Eu doar o sa ii fac dosarul de pensionare.
Va rog sa imi detaliati de ce nu pot inchide CIm cu 56 lit.d Codul Muncii.

Multumesc
Pentru ca am avut parte de mai multe raspunsuri , am pus mana pe telefon si am sunat la ITM - la departamentul care se ocupa de cartile de munca si mi s-au comuncait urmatorii pasi:
- II dac decizie de incetare suspedare a CIM si decizie incetare in baza art.65 lit.d.
- mentiune in cartea de munca - propus pensionare invaliditate in baza deciziei emisa de comisia de expertiza si dupa vizarea de catre ITM se depunr dosarul in vedre emiterii deciziei de pensionare cu dare in plata de la data propunerii pentru pensie de invaliditate.
Am intrebat de asemenea, daca exista posibilitatea sa nu ii aprobe pensionarea pe motiv de invaliditate, si mi s-a comunicat ca nu se poata intampla asa ceva.
De asemenea mi s-a comunicat ca trebuie sa astept decizia de pensioanare pentru a ii incheia contractul de munca cu 56 lit. d, numai in cazul in care avem pensionare pentru limita de varta sau pensioanre anticipata, cazuri in care salariatul se prezinta la munca pana la data emiterii deciziei de incetare a contractului de munca.

Mirabela

Alte discuții în legătură

Cum inchidem cartea munca a salariatului pensionabil??? Monica H. Monica H. Potrivit art. 56 lit. d) din Codul muncii, asa cum a fost modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005, contractul individual de munca ... (vezi toată discuția)
56 d? eujad eujad pentru un salariat care are decizie grad 3 pensionare, cum se face inscrierea in carnetul de munca ? Mai trebuie sa anunt Casa de pensii sa il puna in ... (vezi toată discuția)
Decizia de incetare a cim? nicole71 nicole71 Buna ziua? Sunt interesata care este opinia specialistilor in dreptul muncii referitor la situatia contractelor de munca ale salariatilor care au depus dosarul ... (vezi toată discuția)