avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Interpretare solutie instanta! Cand pot obtine un nou ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Interpretare solutie instanta! Cand pot obtine un nou permis?

Buna seara!
In ianuarie anul acesta am fost prins conducand sub influenta alcoolului, am fost testat si a rezultat 0,44 in aer expirat. Am refuzat IML-ul, mi s-a facut dosar penal pentru acest lucru si am avut acum si infatisarea in fata instantei.

Am avut pe data de 11 luna aceasta infatisarea la tribunal. Pentru ca intr-un final am fost sub urmarire penala, cu dosar penal, cu tot tacamul. Am aflat si solutia. Aceasta este:

În baza art. 87 alin.5 din OUG nr. 195/2002 cu aplicarea art. 320 ind.1 Cod pr. penală , a art. 74 lit.a Cod penal raportat la art. 76 lit.d Cod penal dispune condamnarea inculpatului IFTENE CRISTIAN-PETRIªOR la pedeapsa închisorii de 8(opt) luni pentru săvârşirea infracţiunii de refuz de a se supune recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei . În baza art. 71 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 alin.1 lit.a teza a II-a şi lit. b din Codul penal. În baza art. 81 Cod penal suspendă condiţionat executarea pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 8 luni calculat conform art. 82 Cod penal. În baza art. 71 alin.5 Cod penal suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de încercare. În baza art. 359 Cod pr. penală atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor care atrag revocarea suspendării condiţionate a pedepsei prevăzute de art. 83 Cod penal. În baza art. 189 alin.1 Cod pr. penală onorariul apărătorului din oficiu în sumă de 200 lei va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti către Baroul Bucureşti. În baza art. 191 alin. 1 Cod de procedură penală, obligă pe inculpat la plata sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare.

Am luat la citit toate articolele trecute in solutie, insa nu precizeaza nimic despre ce se intampla cu permisul de conducere. Imi puteti spune la ce sa ma astept in ceea ce priveste permisul? Va fi anulat? Cand il voi mai avea? In ce conditii?

Va rog sa ma sfatuiti, pentru au trecut deja 3 zile din 10 in care am dreptul la recurs, dar nu stiu ce inseamna aceasta solutie.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 01:49, 15 Octombrie 2011
Deci ati primit o pedeapsa cu suspendare si o perioada de incercare conf. cod. penal care este de 2 ani si daca mai comiteti vreo infractiune, condamnarea se transforma in una cu executare.

Permisul este anulat. Puteti sa obtineti altul la 1 an de la ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei.
Ati fost condamnat la o pedeapsa de 8 luni inchisoare, a carei executare a fost suspendata conditionat pe perioada unui termen de incercare de 2 ani si 8 luni, termen care se calculeaza de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Ca urmare a condamnarii printr-o hotarare definitiva ( la acest moment hotararea dvs, nu este inca definitiva) pentru savarsirea infractiunii prev de art.87 al. 5 din Oug 195/2002, permisul dvs.se va anula.
Astfel, va veti putea prezenta la examen in vederea obtinerii unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior condamnarii, dupa un termen de 1 an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.( irevocabil nu exista in penal).

Art. 114. - (1) Anularea permisului de conducere se dispune în următoarele cazuri:
b) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru infracţiunile prevăzute la art. 85, art. 86 alin. (2), art. 87 alin. (1), (2), (4) şi (5), art. 89 alin. (1) şi (2), art. 90 alin. (1) şi la art. 92 alin. (3);

Art. 116. - (1) Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei ori suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
Ultima modificare: Vineri, 14 Octombrie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Ce parere aveti?
Daca fac recurs, am vreo sansa?
Totusi pedeapsa mi se pare cam aspra avand in vedere ca nu am antecedente si am si recunoscut fapta. :(((

Va multumesc din suflet pentru raspunsuri.
Este dreptul dvs. de a formula recurs ,insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca :
-infractiunea prev de art. 87 al. 5 este sanctionata cu pedeapsa inchisorii situata intre un minim special de 2 ani si un maxim special de 7 ani,
- in cazul dvs. instanta a aplicat disp. art 320 indice 1 c.proc.pen. si prin urmare a redus limitele de pedeapsa cu 1/ 3, apoi
- a retinut in favoarea dvs. si circumstantele atenunate prev.de art.74 lit.a si 76 lit d) si a aplicat astfel o pedeapsa situata cu mult sub minimul special prev de art 87, respectiv de 8 luni a careia executare a suspendat-o conditionat.
Cum sa fie aspra, ati primit o pedeapsa sub minimul special. Pedeapsa in cazul refuzului recoltarii probelor biologice este in 2 ani si 7 ani.

Alte discuții în legătură

Suspendarea executarii pedepsei- anulare permis de conducere GeorgianaD GeorgianaD Buna ziua, va rog sa ma lamuriti ce inseamna aceasta suspendare a executarii pedepsei! 09/02/2011 Condamnare Solutie: Condamnă pe inculpatul D. G. pentru ... (vezi toată discuția)
Cand imi voi recupera permisul eviliguana eviliguana Am primit urmatoare decizie: Solutie: În temeiul art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată, cu aplic. art. 74 alin. 1 lit. a) din Codul penal ... (vezi toată discuția)
Lamuriri sentinta mircea_av mircea_av Condamnare Solutie: Condamnă inculpatul A.C, pentru săvârşirea infracţiunii prev. şi ped. de art. 87 alin. 1 din OUG 195/2002, republicată, cu ... (vezi toată discuția)